Wednesday, 11 October 2017

TANDA-TANDA PERLU TAHU ANDA PENGIDAP HIPERTENSI / DARAH TINGGI

Apakah bahaya hipertensi?
Hipertensi boleh ditakrifkan sebagai tekanan darah tinggi yang tidak normal. Tekanan darah merujuk kepada tekanan darah terhadap dinding arteri apabila dipam keluar dari hati anda. Pengukuran tekanan darah yang sihat adalah di bawah bacaan 120/80 mmHg ("mmHg" bermaksud "milimeter merkuri"). Sekiranya pengukuran anda jatuh antara 120/80 mmHg dan 140/90 mmHg, anda dianggap mempunyai tekanan darah tinggi sebelum pra-hipertensi. Ini bermakna anda tidak mengalami hipertensi, tetapi anda mungkin mengalami keadaan ini pada masa akan datang. Ambang untuk hipertensi 140/90 mmHg; mempunyai tekanan darah pada tahap ini atau lebih tinggi mengesahkan kehadiran hipertensi.


Selepas tekanan darah tinggi berlaku, bahagian badan lain mula mengalami gangguan. Hipertensi memaksa otot jantung bekerja lebih keras untuk menolak darah melalui arteri, yang menyebabkan otot jantung itu sendiri menjadi tebal. Walaupun kita biasanya berfikir bahawa otot yang lebih besar adalah satu perkara yang baik, tetapi otot jantung yang lebih besar pastinya bukan tanda kesihatan yang baik. 

Otot jantung yang lebih tebal menjadikannya lebih sukar untuk jantung mengepam darah; jika beban ini menjadi terlalu banyak untuk hati, maka hati akan benar-benar gagal. Di samping itu, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan arteri yang mengelilingi jantung mengeras, akhirnya menyebabkan serangan jantung.


Peningkatan tekanan darah juga boleh melemahkan saluran darah di buah pinggang, yang merupakan organ yang bertanggungjawab untuk membersihkan kotoran dari badan. Sekiranya saluran darah mula terganggu, buah pinggang itu sendiri boleh diganggu dengan mudah, membenarkan toksin berbahaya untuk terkumpul di dalam aliran darah. Jika kegagalan buah pinggang berlaku, anda memerlukan pemindahan buah pinggang atau dialysis, rawatan yang melibatkan pembersihan buah pinggang dengan bantuan mesin dialisis.

Selain mengancam beberapa organ yang paling penting dalam tubuh, hipertensi juga merupakan penyebab utama strok. Apabila darah ditekan melalui saluran dalam kekuatan yang tidak normal, saluran darah lemah yang melalui otak akan pecah. Jika kapal pecah, darah akan cepat bocor di otak dan kemudian menyebabkan anda mengalami strok. Tekanan darah tinggi juga boleh merosakkan saluran darah di mata, menyebabkan penglihatan kabur atau bahkan kebutaan.

Bagaimana untuk mengetahui kewujudan hipertensi?
Seperti yang disebutkan di atas, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mengalami tekanan darah tinggi berbahaya. Sebab utama masalah ini adalah bahawa hipertensi yang tidak didiagnosis sering menyebabkan gejala yang tidak kelihatan. Oleh itu, satu-satunya cara yang pasti untuk menentukan secara pasti kehadiran hipertensi adalah melalui ujian tekanan darah biasa.

Walaupun ramai orang mempunyai hipertensi tanpa tanda amaran yang jelas, anda mungkin mengalami gejala yang menunjukkan tahap tekanan darah yang tidak sihat. Orang dalam kategori ini sering mempunyai tekanan darah yang lebih tinggi daripada 120/80 mmHg.


Berikut adalah beberapa gejala yang mungkin berlaku:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Keletihan atau kekeliruan
 • Masalah dengan penglihatan
 • Sakit di bahagian dada
 • Susah untuk bernafas
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Darah dalam air kencing
 • Sebarkan pada dada, leher, atau telinga
Saya menggalakkan pengambilan suppliment untuk kesihatan yang lebih baik. Saya mencadangan set darah tinggi yang sangat popular. Terbukti berkesan dan bukan sahaja bebas dari darah tinggi malah tahap kesihatan yang lain juga baik . 
Klik Order Now untuk pesanan
 • Omega 3 telah diuji dan terbukti dalam mengurangkan tekanan darah tinggi. 
 • Kajian terbaru dari Amerika Heart Association Hournal telah menunjukkan Omega 3 merendahkan tekanan darah darah berbanding orang yang tidak mengambilnya. 
 • Bertindak melancarkan saluran darah dan membuang kolestrol didalam darah. 
 • Merendahkan paras kolestrol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung, serta mengelakkan strok.
 • Mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolestrol dan memelihara kesihatan selular. 
 • Garlic membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolestrol.

 • Memecahkan lemak, gula dan kolestrol dalam darah. 
 • mengurangkan tekanan darah tinggi.
 • Melindungi DNA , memperbaiki DNA memberi impak positf kepada pengawalan genetik. 
 • Melindungi dan mengurangkan resiko penyakit berkaitan jantung. 
 • Membantu dalam proses penurunan berat badan 
 • Meningkatkan kesihatan imum badan dan mengalakkan kesihatan keseluruhan.
ESP 
 • Mempertingkat tahap kolestrol baik dan memelihara kesihatan jantung. 
 • Rendahkan index glisemik , bantu beri tenaga , rasa kenyang dan mengawal gula dalam darah. 

Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli !
Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor  017-355 9455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp: 017-355 9455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

No comments:

Post a Comment