Wednesday, 14 January 2015

NOVEL PABILA ROMEO VS JULIET

Kita berdua jauh berbeza
Langit dan bumi tapi serasi
Kucintaimu kau cintaiku
Itu saja yang perlu kau dan ku tahu 

ni novel ke dua review 2015. Siapa tak kenal dengan penulis novel E-Man Sufi . Novel ini telah lama dimiliki tetapi kengkangan masa saya membuatkan dah lama bersawang. Novel yang memiliki 513 muka surat ini menceritakan perkenalan Ayyat dan Awatif. Sesiapa yang pernah baca novel sebelum - sebelum ini pasti tahu siapa Ayyad . Pada saya novel santai ni perlu dimiliki kerana menceritakan siapa Ayyat Zahari. Kalau pernah baca novel E-man Sufi yang lepas-lepas kawan Ayyat adalah kawan baik Rayyan dan Uwais dari zaman sekolah lagi.


Kisah dimulakan dengan kisah Awatif Sulaiman dan Ayyad Zahari pada masa zaman persekolahan mereka. Awatif Cik pengawas Tingkatan 3 yang memang tidak suka dengan Ayyad, pelajar tingkatan 6 yang nakal dan selalu buat hal di sekolah. Awatif tidak mengetahui bahawa mereka telah ditunangkan sejak kecil oleh kedua dua ibu bapa sedangkan Ayyad tahu bahawa Awatif ialah tunangnya. Maka kenakalan Ayyad terhadap Awatif semakinlah menjadi-jadi. Antaranya memancitkan tayar basikal Awatif, meletakkan sebotol gam dalam kasut awatif termasuk mencampak kucing kepada Awatif sebab si Awatif ni takut kucing tahap kritikal!. Situasi menjadi bertambah haru biru apabila si Awatif juga rajin mengusik si Ayyad sejak dapat tahu si Ayyad mengaji hanya tahap muqaddam , panggilan ABANG MANJA yang digelar oleh keluarga mereka.

Bila Ayyad dan Awatif mengingkat dewasa . Ayyad mempunyai rupa yang kacak, dan mempunyai ramai teman wanita. Awatif juga mempunyai ramai peminat tetapi dia tidak pernah melayani mereka kerana dia telah berjanji untuk berkahwin dengan pemuda pilihan keluarga. Alangkah terkejutnya dia bila dapat tahu Ayyad adalah tunangannya. Awatif meneruskan juga perkahwinan mereka dengan reda. Awatif dapati Ayyad sangat berbeza dengan dirinya. Ayyad sangat menyukai kucing, tetapi tidak dirinya. Ayyad hanya makan mi, tetapi Awatif lebih suka nasi. Rumahtangga mereka diduga dengan kehadiran Laila yang menggunakan ilmu hitam untuk menundukkan Ayyad. 

Tetapi Awatif sangat pandai menangani Laila sehingga Laila insaf dan memohon maaf dari dirinya. Awatif juga dapat mengubah sifat Ayyad yang playboy itu sedikit demi sedikit dengan lembut dan berkhemah. Dia menggunakan kata-kata manis untuk memujuk suaminya kepada kebaikan seperti berpuasa sunat, mengaji dan meninggalkan rokok.

Pada suatu hari, Awatif yang sedang mengandung telah diserang seekor ular. Browny telah berjaya menyelamatkan dirinya. Tetapi kucing itu telah cedera. Semenjak hari itu, Awatif dapat menerima kucing kesayangan suaminya sekeluarga.
Sinopsis dari kulit novel 

AWATIF, pengawas sekolah merangkap anak pengetua itu tidak pernah tahu bahawa seorang pelajar tingkatan enam yang sering datang lewat ke sekolah, pernah ditangkap merokok olehnya rupa-rupanya tunangannya sejak kecil.

AYYAD, si romeo yang sudah lama tahu akan hakikat itu pelik dengan Awatif yang tidak pernah tertarik dengan ketampanannya sebagaimana pelajar-pelajar perempuan lain.

“Awatif... Kau kalau syok kat aku cakap ajalah... Tak payah buat-buat cerita aku campak kucing pula... Cakap ajalah terus terang... Abang Ayyad... Sudikah jadi Romeo dalam hati saya… Please! Please! Hari-hari saya terkenangkan Abang Ayyad tau... Makan tak kenyang, mandi tak basah... Dah macam Juliet yang rindukan Romeonya, tolonglah bercinta dengan saya.”-Ayyad Zahari

“Lelaki perasan! Tak kuasa saya nak jadi Juliet awak!” –AWATIF SULAIMAN

Masa berlalu, mendewasakan kedua-duanya. Ayyad ke Australia, Awatif di Malaysia. Ayyad pulang ke Malaysia, Awatif pula terbang ke Jordan. Namun tidak pernah watak pembulinya itu dilupakan. Balik sahaja ke tanah air...

“Atif sebenarnya dah lama jadi tunang orang...” - KHADIJAH, umi Awatif.

“Errr… Atif kenal ke? Siapa tunang Atif tu?” – AWATIF

“Abang Ayyad kaulah.” – KHADIJAH, umi Awatif.

“Oh My Allah! Dia ke tunang aku? Tidak!” -AWATIF

Ayyad yang pancitkan tayar basikalnya... Ayyad yang pernah baling kucing kepadanya waktu keluar tandas... Ayyad yang letak gam dalam kasut sekolahnya... ialah tunangannya!

Macam mana mereka nak hidup bersama kalau seorang takut kucing, seorang suka kucing? Macam mana nak jadi Romeo dan Juliet kalau seorang pencinta mi kari dan seorang lagi benci mi kari?

Dapatkah serasi dipupuk pabila Romeo VS dengan Juliet? 

petikan - petikan menarik dari novel
Sikap Awatif VS Ayyad aka Abang Manja yang bagi langit dengan bumi.
Awatif tak suka kucing VS Abang Manja suka giler kucing
Awatif tak suka orang merokok VS Abang Manja merokok
Awatif tak suka suami playboy VS Abang Manja Playboy
Awatif tak suka makan mi VS Abang Manja makanan ruji nya semua spesies berasaskan Mi
Awatif pandai mengaji VS Abang Manja mengaji tahap muqaddam

Babak Awatif gaduh-gaduh dengan Ayyad aka Abang Manja
“Saya tanya nama awak, tak reti nak jawab ke? Bisu? Tak ada suara? – Awatif
“Pengawas Bodoh!” – Ayyad
“Apa?” – Awatif
“Aku cakap...Kau pengawas bodoh! Pekak ke? Tak ada telinga? – Awatif
“He is the most annoying boy I have ever met! – Awatif
“You are a stalker...And that’s not suit you...”- Ayyad
“I am not a stalker! Even though my husband is a playboy, I’ve no intention to stalk him..” – Awatif
“Tengoklah gambar tue. Berbulu mata Atif tengok tau. Abang ni kan memang dasar romeo”.
“That’s good enough as an evidence and stop pretend like you are a perfect husband...Tak cukup ke layanan atif selama ni sampai nak perempuan lain pula layan abang. Dah bosan setia dengan seorang aje isteri? Ada hati nak tambah lagi? - Awatif

Babak sengal si Ayyad dan si Rayyan kena makan beberapa putung rokok oleh Mak cik Sari
“Bertuah punya anak...ini kerja kau orang ya? Hah sekarang, kau tumpang semulut pula! Makan...Nak sangat rasa nikmat rokok, kan? Sarimah ambil semula kotak rokok lalu mengeluarkan lima batang rokok. Kemudian disua ke mulut Ayyad.
“Janganlah, mak cik...saya janji lepas ni, saya takkan merokok sampai bila-bila!” – Ayyad
“Sedap?” – Mak cik Sari
“Pedas, mak cik! Saya tak nak kunyah lagi dah....” – Ayyad
“Lepas ni, kalau kau orang merokok lagi dalam kawasan rumah aku ni...Aku bancuh rokok dan buat jus bagi kau orang minum sampai kembung! Rumah mak cik ni kawasan larangan merokok! Faham?! – Mak cik Sari.
“Uwais...Mak kau dulu, pernah masuk komunis ke? - Ayyad

Babak sweet lemak berkrim si Awatif dengan si Ayyad

“Apa pasal nangis pula ni?” – Ayyad
“Apa pasal abang nyanyi lagu tue...sedih...” – Awatif
“Sayang nak makan? Abang suap, ya? – Ayyad
“Abang penat ni, yang...Dah nak kehabisan tenaga, sayang tolonglah cajkan...”- Ayyad
"Caj?" - Awatif
"Please give me a big hug. How about just one kiss at my cheek..." Ayyad
“Dah...Tak payah nak manja sangatlah.” – Awatif
"Atif ni tak sportinglah...Cium abang pun dapat pahala juga.." - Ayyad
Awatif memaut leher Ayyad. Dia dicempung kemas dan dibawa masuk ke dalam rumah. Kucing-kucing itu ada yang berkeliaran di kaki suaminya menyukarkan Ayyad mengatur langkah. “shuihh...shuihhhh...” – Awatif.... “Itu halau kucing ke halau ayam” – Ayyad.
"Antara satu kiss dengan dua puluh tujuh kiss..mana satu abang nak?" - Awatif
"sayang ni...Apa punya soalan la..mestilah abang nak dua puluh tujuh kiss tue..satu buat apa..sikit sangat...Yess I know my love..But I love to wake up every morning with you beside me. then you give me a morning kiss.." - Ayyad
"Hmmm...macam tu juga dengan pahala solat tu, abang...Atif nak dapat dua puluh tujuh pahala sebab lebih banyak...Jadi, bangunlah sekarang, imamku sayang...Mandi! Atau abang nak kena simbah dengan dua puluh tujuh baldi air atas katil ni?" - Awatif.

No comments:

Post a Comment