Tuesday, 8 October 2019

NOVEL SETELAH KUDIMILIKI

Tak pernah jemu mencintai 
asalkan dia jadi yang halal untukku...


Novel setelah Kudimiliki ni mempunyai 539 muka surat. Novel yang bakal diadaptasi drama pastinya tertunggu - tunggu kisah Adriz dan Sarrafia. Dah lama tak beli novel jom ikuti cerita ini versi saya untuk teman - teman diluar sana. 

Kisah Adriz yang hilang ingatan selepas Koma akibat kemalangan. Adriz terpaksa memutuskan pertunangan dengan Ufaira , Adriz tidak mahu Ufaira menunggu dan Adriz tidak pasti bila dia akan pulih. Walaupun Ufaira merayu dan sanggup menunggu Adriz tetap ditolak dengan cara baik. 

Adriz langsung tak mengingati kisah silamnya hingga dia menjadi buntu. Adriz diajak oleh ayahnya melihat rumah perlindungan Azirah dimana tempat perlindunga anak gadis yang terlanjur bagi mengelakkan pembuangan bayi berleluasa. Azirah sempena nama arwah mamanya. Rumah perlindungan itu adalah impian arwah mama Adriz. 

Adriz terjumpa Sarrafia dirumah perlindungan di pimpin oleh Bonda Ummi. Adriz pelik mengapa Sarrafia terkejut melihatnya sedangkan Adriz tidak pernah berjumpa. Pada Ardiz , Sarrafia ada sesuatu yang dicari oleh Adriz. Adriz mengambil keputusan untuk menguruskan kerja kerja hotel di Langkawi dan rumah perlindungan Azirah. 

Demi mendekatkan diri dengan Sarrafia , Adriz mengambil Sarrafia sebagai PAnya di Hotel dari kerja dirumah perlindungan. Walaupun berat Sarrafia menerimanya kerana cabaran dari Adriz tetap disahut. 

Adriz masih tidak ingat Sarrafia adalah perempuan yang disimpan bertahun lamanya dengan gelaran Baby Girl pada Sarrafia ketika itu. Semuanya bermula kerana Sarrafia jatuh cinta pada Adriz. Kerana cinta dan kemewahan yang diberi oleh Adriz , Sarrafia lupa tentang halal haram. Kerana cinta juga Sarrafia kehilangan keluarga . Dia dibuang akibat perbuatannya terbongkar. Sarrafia sebatang kara hingga dia berjumpa Hirda. Hidra lah membawa Sarrafia berkerja di rumah perlindungan Azirah. 

Sarrafia tidak menyangka dia akan bertemu kembali Adriz dalam keadaan Adriz hilang ingatan. Baby Girl mengingatkan Adriz pada satu numbor yang dia simpan selama ini. alangkah terkejut bila numbor talifon itu milik sarrafia. Disitu persoalan yang terjawab dan Adriz juga telah mengingati kembali semua yang berlaku . Bagaimana mamanya meninggal dunia. Kesal dengan apa yang terjadi. Adriz cuba meminta penjelasan dari Sarrafia tetapi Sarrafia terus membisu. 

Adriz ambil keputusan untuk melamar dan Sarrafia untuk menebus kesilapan lalu. Syarat menerima lamaran Adriz ialah nikah secara rahsia walaupun pada perancangan awal untuk membuat majlis serentak Haqif dan Hirda. Demi menurutkan hasrat Sarrafia Adriz akur. 

Kepulangan Sarrafia  mengejutkan mama dan salina , Salina adalah kakak sulong Sarrafia . Lebih mengejutkan Salina, Adriz suami pada Sarrafia. Lelaki yang pernah dipuja sebelum ini. Salina pernah menaruh hati pada Adriz. Oleh itu Salina sengaja memburuk - burukkan Sarrafia. Semua itu dibiarkan oleh Sarrafia yang penting adalah kemaafan dari mamanya. Adriz ingin berterus terang tetapi di halang oleh Sarrafia. Biar Sarrafia menanggung semua kesilapan lalu. Adriz akur dengan keputusan Sarrafia. 

Menjadi rakan serumah bukanlah asing pada Sarrafia dan Adriz. Sarrafia tetap merahsiakan dari kak Siti , Annura dan rakan kerja yang lain. Perhubungan Sarrafia dan Adriz terlalu banyak cabarannya. Kehadiran Zakir anak buah bapa tiri mengejar cinta Sarrafia. Noh bekas ustaz dirumah perlidungan yang menaruh hati pada Sarrafia tetapi cintanya ditolak . Noh tak dapat menerima kenyataan bila cintanya ditolak. Annura yang telah lama jatuh hati dengan Adriz kecewa bila mendapat tahu Adriz memilih Sarrafia bukan dirinya.
Rahsia siapa sugar daddy yang diperbesar - besarkan oleh Salina selama ini akhirnya terbongkar juga bila kesabaran Adriz hilang bila Salina terus menghina Sarrafia. Keluarga Adriz dan Sarrafia kesal dengan apa yang telah terjadi. Sepatutnya mereka menegah perbuatan Adriz dan Sarrafia dahulu. Tetapi mereka bersyukur Adriz dan Sarrafia telah bertaubat atas perbuatan mereka. 


Sinopsis dari kulit novel

Sarrafia terkejut selepas kali pertama diperkenalkan dengan lelaki yang bernama Adriz itu. Lelaki yang buat tak tahu meskipun sudah melihat wajahnya. Pelik. Lantaklah, kalau tak kenal, lagi bagus. Lebih mudah. Dia pun bukan lagi perempuan terhegeh-hegeh serupa dulu.



“Saya tak pernah jumpa awak. Ini kali pertama saya jumpa awak. Tapi pelik sebab awak nampak tak sukakan saya.” - Adriz

Sarrafia naik menyampah apabila Adriz kerap mengekorinya.

Kalau tak kenal sudahlah, yang nak mengekor tu apa hal. Gila! Pula tu selalu Adriz cakap dia berasa tak tenang. Lagi gila, sudah dia tak tenang nak ajak orang lain tak tenang juga.

“Saya nak tebus apa yang berlaku antara kita dulu.” - Adriz

“Gila! Nak tebus apanya. Guna duit atau nak guna badan saya sekali lagi?”- Sarrafia

Kedegilan Adriz membuatkan Sarrafia menerima apa yang mahu ditebus oleh Adriz. Walaupun dalam hatinya tetap ada rasa yang sukar untuk difahaminya sendiri. Sarrafia tidak mahu bahagia, tetapi dalam hatinya penuh dengan cinta untuk Adriz. Bahagia ataupun tidak biarlah masa yang menentukannya...



Tuesday, 1 October 2019

PROMO SHAKLEE BULAN OKTOBER 2019

Promo Detox memang ditunggu oleh semua orang. Mana tidaknya dengan detox kita mampu merubah kesihatan kita yang lebih baik. Ramai orang nak detox untuk kurus ada juga nak detox untuk cantik. 


Semua terpulang pada individu itu sendiri. Jom kita tengok set detox yang disediakan. 

Shaklee juga mengajak orang ramai untuk cari duit poket dengan pemberian bonus mingguan . Jom ikuti program yang Shaklee sediakan. 
Selain ini atas permintaan ramai , dengan pembelian 3 botol Ostematrix anak mendapat 5% less sepanjang Oktober ini. 


Shaklee Mask dilanjutkan promosinya. Dapatkan Purifying Clay Mask dan Hysdrating Gel Mask dgn hadiah percuma selagi stok masih ada . 



Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan 

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.



Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.



Saya Nak Beli SHAKLEE !

Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor   017-3559455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp:  017-3559455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Monday, 9 September 2019

PENGEDAR SHAKLEE TAPAH YANG AKTIF


Anda nak servis paling cepat, konsultansi paling mesra, cara pengambilan paling berkesan ?
Anda kena dapatkan produk Shaklee dari saya, Pengedar Shaklee Tapah Perak dan kawasan sekitarnya.

WhatsApp "Order Shaklee" ke 019-570 5391 @ klik Order Shaklee 

Kenali Saya 
Saya Noorazura , nak paling mesra panggil je  Zura .

Zura pengguna tegar produk Shaklee terutama set kesihatan .

Anda mesti nak lebih nilai untuk setiap belian produk Shaklee kan ? Apa yang lebih baik dari kesan yang cepat dan konsultansi seperti pakar nutrisi kan ?

Sebab itu, sebagai Pengedar Shaklee Tapah kawasan sekitar yang terbaik, Zura akan ajar cara pengambilan yang betul dan pantau kesan yang anda rasa.

Zura cukup kecewa bila ada pengedar yang kurang ambil berat dengan kesan produk Shaklee yang mereka jual.

Selain itu Shadah juga gigih melebarkan sayap dalam bidang perniagaan dengan membantu lebih ramai orang sihat dan cantik dengan Shaklee. Sekarang Zura sedang melatih ahli bawah naungan Zura menjana pendapatan secara part time dan full time.



WhatsApp "Order Shaklee" ke 019-570 5391 @ klik Order Shaklee

Konsultansi & Cara Makan Yang Betul
Anda dah bayar. Mestilah anda nak nasihat dan kesan yang terbaik. Itu hak sebagai pembeli.

Zura boleh kata yang konsultansi saya ialah yang terbaik sebab Zura sangat serius dalam ilmu produk. Zura rapat dengan Nutritionist Shaklee. Selalu belajar di kelas- kelas anjuran Shaklee.

Zura pastikan setiap dari anda faham tentang :

  • Punca masalah yang anda hadapi.
  • Kenapa produk itu dipilih.
  • Apakah produk- produk Shaklee yang bagi kesan yang lebih cepat.
  • Cara pengambilan produk yang betul.
  • Cara pengambilan produk yang jimat.
  • Kesan- kesan baik pada kulit dan kesihatan dari produk yang anda ambil.
  • Tips kesihatan dan gaya hidup yang sihat.
Jadi, pastikan anda dapatkan konsultansi tepat dari Zura .

Kenapa Nak Bayar Lebih

Kenapa perlu bayar harga ‘mark-up’ sedangkan hanya dengan sekali bayar keahlian, anda boleh dapat macam- macam kelebihan dari Shaklee.

Antara kelebihan sebagai ahli:

  • Diskaun 15% – 33% .
  • Promosi bulanan ( Lagi murah dari harga ahli )
  • Promosi voucher dari belian produk promosi.
  • Kelas ‘Health & Wellness Talk’ percuma tentang kesihatan dan kecantikan daripada pakar.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian yang melebihi 150 points ( Lebih kurang RM 500)
  • Untung runcit dari belian kawan- kawan yang oder dari anda.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian ahli yang mendaftar dengan anda.
Setelah anda mendaftar, anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar sebagai pengedar seperti Zura .

Walaupun selepas menjadi ahli, servis penghantaran Zura ialah seperti biasa. Anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar seperti Zura .

Tempahan 
Untuk berhubung dengan Zura boleh hubungi nombor 019-570 5391  melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.



Konsultasi Percuma Tentang Produk Shaklee

PROMO SHAKLEE BULAN SEPTEMBER 2019

Ada beberapa promo hebat bulan ini dan tidak ketinggalan juga NEP masih ada dan bakal berakhir pada hujung bulan ini. Saya terangkan satu peesatu promo bulan ini. 

1.  Nurtiferon 
Dengan setiap pembelian 2 kotak akan mendapat 5% less manakala pembelian 8 kotak akan mendapat 1 kotak secara percuma . 


WhatsApp "Order Shaklee" ke 017-355 9455 @ klik Order Shaklee


2. Youth Moisture Lock Day Cream
Produk baru yang dilancarcarkan september ini. Gabungan Cream SPF 50 kini dalam tawaran untuk bulan September. 

WhatsApp "Order Shaklee" ke 017-355 9455 @ klik Order Shaklee

3. Youth Mask
Youth Mask didatangkan dengan 2 gabungan Purifying Clay Mask dan Hydrating Gel Mask. Shaklee masih meneruskan promosinya akan mendapat beg sarung dari kain organza dan Facial berus EKLUSIF dengan setiap pembelian.  
WhatsApp "Order Shaklee" ke 017-355 9455 @ klik Order Shaklee

4. New Enrolment Program ( NEP ) bulan terakhir September ini. ada 3 kategeri untuk anda miliki. Kepada yang belum menjadi ahli Shaklee jom rebut peluang ini. 




Jom cepat dapatkan promo hebat ini. Bagaimana nak dapatkan promo ini beloh hubungi kak pisah di link disediakan . 


Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan 

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.



Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.



Saya Nak Beli SHAKLEE !

Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor   017-3559455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp:  017-3559455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Thursday, 15 August 2019

PENGEDER SHAKLEE SUNGAI BULOH YANG AKTIF

WhatsApp "Order Shaklee" ke 013-333 2426 @ klik Order Shaklee 



Anda nak servis paling cepat, konsultansi paling mesra, cara pengambilan paling berkesan ?
Anda kena dapatkan produk Shaklee dari saya, Pengedar Shaklee Sungai Buloh dan kawasan sekitarnya.

Kenali Saya 
Saya Yusilawati  , nak paling mesra panggil je  Yusila .

Shadah pengguna tegar produk Shaklee terutama set kesihatan dan cantik .

Anda mesti nak lebih nilai untuk setiap belian produk Shaklee kan ? Apa yang lebih baik dari kesan yang cepat dan konsultansi seperti pakar nutrisi kan ?

Sebab itu, sebagai Pengedar Shaklee Sungai Buloh kawasan sekitar yang terbaik, Yusila akan ajar cara pengambilan yang betul dan pantau kesan yang anda rasa.

Yusila cukup kecewa bila ada pengedar yang kurang ambil berat dengan kesan produk Shaklee yang mereka jual.

Selain itu Yusila juga gigih melebarkan sayap dalam bidang perniagaan dengan membantu lebih ramai orang sihat dan cantik dengan Shaklee. Sekarang Yusila sedang melatih ahli bawah naungan Yusila menjana pendapatan secara part time dan full time.



WhatsApp "Order Shaklee" ke 013-333 2426 @ klik Order Shaklee 

Konsultansi & Cara Makan Yang Betul
Anda dah bayar. Mestilah anda nak nasihat dan kesan yang terbaik. Itu hak sebagai pembeli.

Yusila boleh kata yang konsultansi saya ialah yang terbaik sebab Yusila sangat serius dalam ilmu produk. Yusila rapat dengan Nutritionist Shaklee. Selalu belajar di kelas- kelas anjuran Shaklee.

Shadah pastikan setiap dari anda faham tentang :

  • Punca masalah yang anda hadapi.
  • Kenapa produk itu dipilih.
  • Apakah produk- produk Shaklee yang bagi kesan yang lebih cepat.
  • Cara pengambilan produk yang betul.
  • Cara pengambilan produk yang jimat.
  • Kesan- kesan baik pada kulit dan kesihatan dari produk yang anda ambil.
  • Tips kesihatan dan gaya hidup yang sihat.
Jadi, pastikan anda dapatkan konsultansi tepat dari Yusila .

Kenapa Nak Bayar Lebih

Kenapa perlu bayar harga ‘mark-up’ sedangkan hanya dengan sekali bayar keahlian, anda boleh dapat macam- macam kelebihan dari Shaklee.

Antara kelebihan sebagai ahli:

  • Diskaun 15% – 33% .
  • Promosi bulanan ( Lagi murah dari harga ahli )
  • Promosi voucher dari belian produk promosi.
  • Kelas ‘Health & Wellness Talk’ percuma tentang kesihatan dan kecantikan daripada pakar.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian yang melebihi 150 points ( Lebih kurang RM 500)
  • Untung runcit dari belian kawan- kawan yang oder dari anda.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian ahli yang mendaftar dengan anda.
Setelah anda mendaftar, anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar sebagai pengedar seperti Yusila .

Walaupun selepas menjadi ahli, servis penghantaran Yusila ialah seperti biasa. Anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar seperti Yusila .

Tempahan 
Untuk berhubung dengan Yusila boleh hubungi nombor 013-333 2426  melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.



Konsultasi Percuma Tentang Produk Shaklee

Thursday, 8 August 2019

PENGEDAR SHAKLEE POKOK SENA YANG AKTIF


Anda nak servis paling cepat, konsultansi paling mesra, cara pengambilan paling berkesan ?
Anda kena dapatkan produk Shaklee dari saya, Pengedar Shaklee Pokok Sena dan kawasan sekitarnya.

WhatsApp "Order Shaklee" ke 019-560 4825 @ klik Order Shaklee 

Kenali Saya 
Saya Roshadah Awang Ahmad , nak paling mesra panggil je  Shadah .

Shadah pengguna tegar produk Shaklee terutama set kesihatan .

Anda mesti nak lebih nilai untuk setiap belian produk Shaklee kan ? Apa yang lebih baik dari kesan yang cepat dan konsultansi seperti pakar nutrisi kan ?

Sebab itu, sebagai Pengedar Shaklee Pokok Sena kawasan sekitar yang terbaik, Shadah akan ajar cara pengambilan yang betul dan pantau kesan yang anda rasa.

Shadah cukup kecewa bila ada pengedar yang kurang ambil berat dengan kesan produk Shaklee yang mereka jual.

Selain itu Shadah juga gigih melebarkan sayap dalam bidang perniagaan dengan membantu lebih ramai orang sihat dan cantik dengan Shaklee. Sekarang Shadah sedang melatih ahli bawah naungan Shadah menjana pendapatan secara part time dan full time.



WhatsApp "Order Shaklee" ke 019-560 4825 @ klik Order Shaklee 

Konsultansi & Cara Makan Yang Betul
Anda dah bayar. Mestilah anda nak nasihat dan kesan yang terbaik. Itu hak sebagai pembeli.

Shadah boleh kata yang konsultansi saya ialah yang terbaik sebab Shadah sangat serius dalam ilmu produk. Shadah rapat dengan Nutritionist Shaklee. Selalu belajar di kelas- kelas anjuran Shaklee.

Shadah pastikan setiap dari anda faham tentang :

  • Punca masalah yang anda hadapi.
  • Kenapa produk itu dipilih.
  • Apakah produk- produk Shaklee yang bagi kesan yang lebih cepat.
  • Cara pengambilan produk yang betul.
  • Cara pengambilan produk yang jimat.
  • Kesan- kesan baik pada kulit dan kesihatan dari produk yang anda ambil.
  • Tips kesihatan dan gaya hidup yang sihat.
Jadi, pastikan anda dapatkan konsultansi tepat dari Shadah .

Kenapa Nak Bayar Lebih

Kenapa perlu bayar harga ‘mark-up’ sedangkan hanya dengan sekali bayar keahlian, anda boleh dapat macam- macam kelebihan dari Shaklee.

Antara kelebihan sebagai ahli:

  • Diskaun 15% – 33% .
  • Promosi bulanan ( Lagi murah dari harga ahli )
  • Promosi voucher dari belian produk promosi.
  • Kelas ‘Health & Wellness Talk’ percuma tentang kesihatan dan kecantikan daripada pakar.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian yang melebihi 150 points ( Lebih kurang RM 500)
  • Untung runcit dari belian kawan- kawan yang oder dari anda.
  • ‘Cash Bonus’ dari belian ahli yang mendaftar dengan anda.
Setelah anda mendaftar, anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar sebagai pengedar seperti Shadah .

Walaupun selepas menjadi ahli, servis penghantaran Shadah ialah seperti biasa. Anda juga berpeluang untuk menjadi pengedar seperti Shadah .

Tempahan 
Untuk berhubung dengan Shadah boleh hubungi nombor 019-560 4825  melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.


Konsultasi Percuma Tentang Produk Shaklee

Tuesday, 6 August 2019

NOVEL KERANA DIA MANUSIA BIASA

Sesungguhnya tiada yang sempurna di 
muka bumi ini melainkan Dia

Dah lama tak buat review novel , sibuk dengan aktiviti harian. dah lama tak baca novel saya pilih novel ni untuk sebab tertengok drama di TV3 minggu lepas. Gigih mencari di MPH NU central kebetulan anak bujang cari buku rujukan sekolah. Novel setebal 757 buka surat ni memang best. 

Berkisahkan gadis polos Nurin Aira  yang menuntut di universiti dia diminta untuk menjaga seorang bayi yang didakwa anak kepada Nora kerana Nora mengalami masalah yang memaksa dia meninggalkan bayi itu buat sementara waktu. Nurin akur membantu Nora kerana Nora pernah menyelamatkan Nurin dari kemalangan. 

Nurin Aira kecewa dengan Nora yang telah dianggap sebagai kakak angkat. Nurin Aira berusaha mencari jawapan dimanakan Nora menghilang dan kenapa Nora sanggup meninggalkan anaknya sekian lama tanpa sebarang berita namun gagal.

5 tahun berlalu tanpa khabar , Nurin Aira terus menjaga anak yang diberi nama Alia. Alia turut mempunyai 3 mama yang menjaganya dengan penuh kasih sayang ( Nurin Aira , Suraya , Najwa ). 

Tengku shamil Zaquan lelaki yang digilai ramai wanita tetapi memilih Aisyah sebagai suri hatinya. Ramai yang kecewa bila Tengku Shamil Zaquan mengambil keputusan untuk mengahwini Aisyah rakan kolejnya termasuklah Tengku Syakira dan Tengku Aura sepupunya sendiri . Hidup mereka sangat bahagia tetapi semuanya berubah bila Aisyah meninggal dunia akibat cedera parah dalam kemalangan ragut. 

Tengku Shamil tidak dapat menerima kenyataan kematian isterinya. Tengku Shamil mengupah penyiasat upahan untuk memastikan pesalah itu mendapat hukuman yang setimpal. Syakira sepupu Tengku shamil mengambil peluang untuk mendekatkan diri dengan Tengku Shamil. Jika dulu dia kecewa kerena Tengku shamil memilih Aisyah kini Aisyah sudah meninggal peluang besar untuk memiliki Tengku Shamil adalah tinggi.

Tengku shamil terkejut bila mendapat tahu orang yang meragut dan penyebab kematian Aisyah sudah meninggal dunia. Lebih mengejutkan perempuan yang sering bersama Suraya ( kakitangan syarikat ) adalah kakak pada peragut tersebut. Tengku Shamil untuk memastikan hidup Nurin Aira merana seperti hidupnya. 

Syarikat Tengku shamil membuat satu majlis ulang tahun. Semua kakitangan hadir dan Nurin turut hadir selepas dipaksa oleh Suraya krana risaukan Nurin Aira dan Alia. Syakira memasang perangkap untuk mendapatkan Tengku Shamil tetapi rancangannya tersasar bila Nurin Aira dan Tengku Shamil ditangkap khalwat gara-gara rancangan Syakira. syakira kecewa sepatutnya dia bersama Tengku shamil bukan Nurin Aira. 

selepas tiga hari perkara yang memalukan berlaku. Keluarga Tengku shamil datang meminang dan majlis pernikahan dibuat khas untuk keluarga terdekat. Niat Tengku Shamil berkawin dengan Nurin Aira untuk membalas dendam. Pada Tengku shamil Nurin Aira adalah keluarga pembuhunh arwah isterinya. 

Malam pertama Nurin Aira telah menerima kata kata kesat dari suaminya. Tengku Shamil juga menuduh Nurin Aira perempuan tidak ada harga diri dan murah hingga melahirkan anak luar nikah. Tuduhan itu membuatkan Nurin Aira menangis , air mata menjadi peneman sepanjang malam. Nurin Aira  merasa pelik bila suaminya bersama Alia keadaan tidak sama. Tengku Shamil lebih manja melayani anak tirinya. Kehidupan Nurin Aira sama seperti zaman bujangnya. Dia tidak tinggal bersama suaminya. Nurin Aira membuat rutin biasa tinggal dirumah bujang. Tengku Shamil juga tidak mengindahkan dimana isterinya. 

Ilham merangkap boss Nurin Aira rasa kecewa bila mendapat tahu Nurin Aira berkahwin. Dia yang memendam perasaan kian lama tanpa disedari oleh Nurin Aira. Nurin lebih rasa terkejut bila Tengku Shamil merupakan rakan bisnes projek terbesar disyarikatnya. Nurin masih merahsiakan status siapa suami Nurin Aira dari pengetahuan boss dan rakan sekerja. 

Hari pertama Nurin Aira dirumah mak mertuanya ada saja yang tak kena. Semua salah dimata Tengku shamil. Nurin hanya menurut kerana dia tidak mahu menaikkan kemarahan suaminya. Barang-barang Arwah Aisyah tidak boleh disentuh. Keadaan berubah bila Datin Kalsom menyuruh mereka pergi Haneymoon dalam masa yang sama Tengku Shamil ingin melihat masalah syarikat di Beijing. Semasa di Beijing Nurin Aira sesat. Puas Tengku shamil mencari isterinya dimerata tempat , akhirnya Tengku Shamil jumpa Nurin Aira dalam keadaan kesejukan dan kaki isterinya terseliuh. 

Tengku Shamil rasa kesal kerana tidak menjaganya dengan baik. Kerana keegoaannya dan dendam Tengku Shamil menyakiti Nurin Aira. Tengku Shamil tak mahu membohongi hatinya yang dia sudah mula jatuh hati pada isterinya sendiri. Disitulah janji dilafazkan oleh Tengku Shamil untuk menjaga Nurin Aira dan mengiktiraf Nurin Aira sebagai isteri. 

Kebahagian Tengku Shamil dan Nurin Aira tak lama. Syakira terus - terus berusaha untuk merebut cinta abang sepupunya. kali ni Syakira berjaya memerangkap Nurin Aira berlaku curang dengan Dr. Haikal. Dr Haikal adalah pensyarah semasa Nurin Aira berlajar kawan arwah Aisyah masa belajar dulu. 

Kemarahan Tengku Shamil tidak dapat di bendung lalu menghalau Nurin Aira dari rumah. Nurin sedih kerana suaminya tidak mempercayai dirinya. Nurin Aira membawa diri untuk mencari ketenangan.Ketika Nurin membawa diri Nurin Aira mengandung. Dr. Haikal berterus terang dengan Tengku Shamil yang dia tidak ada apa-apa hubungan dengan Nurin Aira. Ini adalah salah faham dan semua dirancang oleh Syakira untuk memusnahkan rumahtangga Tengku Shamil dan Nurin Aira. 

Bila kebenaran terbongkar Tengku Shamil mencari isteri yang dirindui menghilang beberapa minggu. Tengku Shamil mengakui dia sepatutnya memeriksa apa yang berlaku bukan mengikut amarah dan dendam. Demi anak dalam kandungan Nurin Aira , Tengku Shamil mahu memulakan kehidupan baru. 

Kehadiran dan pengakuan Nora yang selama ini menghilangkan diri membongkarkan 1 lagi rahsia yang selama ini disimpan. Sebenarnya Alia adalah anak Tengku shamil yang diculik oleh Nora kerana cemburu melihat Kebahagiaan sahabat baiknya, Aisyah. Sebenarnya Aisyah hampir gila dengan kehilangan Alisya. Nora menyesal dengan tindakannya. Tengku shamil menyesal kerana dia berburuk sangka dengan Nurin Aira. Nurin Aira hanya membiarkan dirinya dicemuh dari memberitahu kebenaran. 

Tengku Shamil bersyukur kini keluarganya kembali semula. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Anak yang selama ini disangka hilang kembali. Nora bersyukur kerana Tengku shamil memaafkan perbuatannya. Walaupun pada mulanya dia tidak boleh memaafkan kesilapan besar yang nora lakukan. Kini Nora tinggal diluar negara bersama suami dan anaknya. Kerana kita manusia biasa pernah melakukan kesilapan. Belajar dari kesilapan untuk hidup lebih baik. 




Sinopsis Dari kulit Novel

Disebabkan kesilapan orang lain, Nurin Aira terpaksa menanggung fitnah dan umpatan orang luar. Pada usia yang muda, dia dengan rasa tanggungjawab memikul amanah menjaga Alia. Ditatang Alia dengan penuh kasih sayang yang bukan sedikit. Tengku Shamil Zaquan. Kepergian isterinya membawa mendung ke dalam jiwanya. Lebih menyedihkan, isterinya pergi setelah diragut insan yang tidak berperikemanusiaan.


“Abang minta maaf. Abang tak boleh biarkan peragut tu macam tu aje. Hati abang sakit. Abang kena balas

Dalam satu insiden yang memalukan, dia dan Nurin Aira disatukan dalam satu ikatan walau dalam hati, Tengku Shamil tidak pernah terfikir untuk menduakan arwah isterinya. Nurin Aira hanya pasrah dan berkorban demi menyelamatkan Tengku Shamil daripada bergelar anak derhaka. Namun pada pandangan Tengku Shamil, Nurin Aira hanya perempuan murahan.

“Kesian dengan orang yang kena tipu dengan kau.Tapi, paling kesian akulah. Sebab aku yang kena hidup dengan perempuan penipu macam kau ni. Kau dengan anak kau sama aje.” – Tengku Shamil

“Walau apa pun yang awak cakap pasal Alia, Alia itu anak halal. Saya tak pernah buat kerja terkutuk Sakit, perit. Itulah yang dirasakannya. Nurin Aira reda. Segala kata hinaan lelaki itu diterimanya dengan hati yang terbuka.

Bagi Tengku Shamil, Nurin Aira patut terima pembalasan akibat perbuatan jahat adik kandungnya sendiri. Dendamnya makin membara, apapun yang terjadi Nurin Aira perlu menderita. Itu tekadnya.

“Kau jangan risaulah,aku tak akan sentuh kau sebab nak pegang kau pun aku dah geli tau. Aku benci dengan keturunan pembunuh macam kau.” – Tengku Shamil.

Sehebat mana dendam yang ada, Tengku Shamil akhirnya tewas pada kuasa cinta. Kesabaran Nurin Aira telah melembutkan hatinya.

Saat hati mula bahagia, dirinya difitnah akibat sikapnya yang terlalu percayakan orang luar. Rumah tangga mereka bergoncang.

“Penipu. Kau tahu tak kau penipu? Aku dah jadi bodoh sebab percayakan kau. Ini yang kau balas kat aku. Aku punyalah sayang kau, tapi kau senang-senang curang depan aku. Kau ni perempuan jenis apa?!” – Tengku Shamil

“Habis abang nak Aira buat apa? Sujud kat kaki abang, macam tu?” – Nurin Aira

Mampukah Nurin Aira menerima Tengku Shamil setelah hatinya disakiti buat kali kedua? Adakah dendam dalam hati Tengku Shamil akan hadir semula?