Friday, 19 April 2019

PROMO SHAKLEE HEBAT APRIL HINGGA JUN 2019

Promo baru kali ini memang ditunggu peminat set lengkap Skincare Youth. Dengan pembelian Intensive Treatment And Repair Set Skincare akan menerima LIMITED EDITION TRAVEL SET & TRAVEL CASE YOUTH yang bernilai RM285.00 secara PERCUMA

 Sangat teruja dengan Travel Set ini. Kalau dulu ramai yang merungut kerana susah nak bawa set besar. Kini dengan adanya Travel set anda tak perlu risau lagi.


Selain itu  kejayaan NEP ( New Enrollment Program ) pada bulan Disember 2018 yang lepas kini Shaklee berbesar hati melanjutkan program ini bermula April hingga Jun 2019. Sesiapa yang belum mendapatkan atau tidak berkesempatan untuk dapat program ini , Kini adalah peluang anda. 

Progam ini terbahagi kepada 3 set . Pertama Set Twin VIVIX , Kedua Set starter Youth , Set Daily Essential ( basic keperluan harian ) . Program ini juga anda akan menikmati :-

  • Potongan 10% lagi dari harga keahlian biasa. 
  • PERCUMA Keahlian yang bernilai 65.00
  • PERCUMA penghantaran yang bernilai 10.00
  • Cash rebet hingga 11%
  • Paper bag yang menarik. 



Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli !
Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor  017-355 9455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp: 017-355 9455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Friday, 25 January 2019

SHAKLEE PROMO STARTER PACK FREE MEMBER

Sempena pembukaan Branch baru Shaklee menawarkan Set Starter pack untuk anda. Program yang dipanggil New Enrollment Program (NEP) bermula 15hb Dis 2018 - 28hb Feb 2019.

Beli salah satu daripada starter set ini untuk enrollment PERCUMA dengan pembelian mana mana starter pack ini, akan dapat

- Free membership
- Free postage
- 10% Diskaun
- Full UV

- Cash Bonus


Tengok Video ini 

Set 1
Family Wellness Set RM666.90 setiap pembelian anda akan mendapat exclusif pill box yang comel secara percuma.

9 produk menarik yang anda akan dapat seperti :-
  • - Basic H
  • - Mealshake
  • - Omega
  • - ESsp
  • - Ostematrix
  • - Vit c
  • - Vitalea
  • - B complex
  • - Coq Plus


Set 2
Twinpack Vivix RM684. Setiap pembelian anda akan dapat percuma Cooler bag.



Set 3
Youth Starter Set RM612.00 bersama Percuma magnifying Mirror.


  • YOUTH LUMINOUS GEL OIL CLEANSER
  • YOUTH PERFECTING SKIN TONER
  • YOUTH ACTIVATING SERUM
  • YOUTH AGE DEFENSE MOISTURIZER pada waktu siang dan malam

Basic pada penjagaan muka yang inginkan memulakan dengan produk skincare yang bebas daripada 1500 bahan kimia.

Anda boleh memilih pembelian mana -mana set diatas. Dalam masa 60 hari dari date register as member, mereka layak beli mana mana satu daripada 2 starter pack yg lain ( yg belum dibeli) dengan 10% diskaun.


Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli !
Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor  017-355 9455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp: 017-355 9455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Sunday, 30 December 2018

NOVEL PUJAAN HATI KANDA

Aku bukan lelaki mata keranjang....

Novel Pujaan Hati Kanda menjadi pilihan untuk saya buat review. Memandangkan novel ini menjadi drama adaptasi , saya mengambil peluang untuk membuat satu review. 

Novel ini mempunyai 678 muka surat agak tebal pada yang saya yang dah lama tak membaca ni ( hihih ). Novel Pujaan Hati Kanda ini menceritakan tentang kisah Megat Danial A.K.A Danny. Kehidupan mewah yang diberikan padanya membutakan diri. Gelaran Playboy sudah sebati pada dirinya. Namun itu 2 tahun dulu. Kini setelah bertunang dengan Nedine seorang model manis dan juga usahawan muda pilihan atuk dan neneknya. 

Saat diri bersedia untuk berubah dan ingin berkahwin dengan sijelita pilihan atuknya, Danny terkejut dengan hadiah yang tidak diundang. Kehadiran bayi yang memerlukan ayah. Pernikahan Danny dan Nedine batal kerana Nedine tidak sangup menerima kenyataan bahawa Danny mempunyai anak bersama perempuan lain. 

Danny terpaksa akur dengan keputusan Nedine walaupun berat pada Danny. Kini tugas baru Danny untuk mencari baby ini milik siapa? Siapa ibu pada bayi yang bernama Fatimah ? sementara untuk mencari siapa ibu baby itu danny terpaksa mencari pengasuh. Nak harapkan nenek , nenek enggan menjaga baby Rara . Padanya Danny yang mencari masalah Dannylah yang patut tanggung semuanya. 


Tiara gadis kampung yang masih belajar di semesta akhir dan berkerja di restoran bagi mencari duit poket dan sewa rumah. Kerana kecuaiannya dia dibuang kerja. Kejadian itu menjadi perhatian pada Danny dan mengambil peluang untuk menjadikan Tiara sebagai pengsuh. Atas desakan hidup Tiara bersetuju memandangkan gaji mengasuh yang Danny beri sangat lumayan. Tiara menjaga baby Rara secara bergilir-gilir dengan rakan serumahnya Reena. 


Fadzli ( Pali ) yang sudah lama menaruh hati pada Tiara tidak suka Tiara mengasuh baby Rara. Pali juga cemburu bila Tiara selalu bersama dengan Danny. Panas baran Pali membuat Tiara tidak selesa dan rimas. Segala tindakan Tiara diperhatikan. 


Danny akhirnya dapat menjejaki Fatimah nama seperti dalam nota yang tertulis bersama baby Rara. Tetapi malangnya Fatimah koma dihospital akibat kemalangan. Danny tiada pilihan untuk menunggu Fatimah sedar dari koma untuk mendapatkan penjelasan dan kepastian daripadanya. 


Semuanya berjalan lancar hingga Tiara tamat pengajian. Mahu atau tidak Tiara terpaksa balik ke kampung. Ini membuatkan Danny buntu siapa yang akan menjadi pengasuh Baby Rara. Tiara terpaksa balik ke kampung bersama Pali kerana tiada pilihan. Pali merupakan kawan sekampung Tiara dan dia diamahkan oleh abang long Tiara supaya menjaganya semasa di kolej. Dalam perjalanan pulang ke kampung halaman Pali dan Tiara bertengkar lalu meniggalkan Tiara ditepi highway. 


Tiara terpaksa berjalan mencari R&R yang terdekat. Sampai di R&R Tiara menghubungi Danny dan menceritakan hal sebenar. Dengan rasa simpati Danny datang dan menghantar Tiara balik ke kampung. Tiba dikampung Ibu  dan kak suria menyambut kepulangan Tiara tetapi tidak disenagi oleh kak Suria bila melihat Danny. Tiara terpaksa menipu bahawa Danny duda anak satu yang baru kematian isteri. 


Tiba-tiba Nedine merayu untuk kembali dan memohon maaf atas kesilapannya. Hati Danny kecewa bila Nedine mementingakan diri dan sanggup membatalkan majlis pernikahan mereka dulu. Demi atuknya Megat Aiyub , Danny bersetuju tetapi dengan syarat menjaga  Baby Rara dalam masa seminggu. Walaupun tindakan Danny dianggap gila oleh sahabatnya Kasyah. Danny ingin melihat sejauh mana Nedine ikhlas menerima seada dirinya dan baby Rara. Tak sampai 24 jam Nedine sudah menghubunginya untuk memberitahu bahawa Baby Rara menangis dan meragam. Keadaan tersebut tidak sama dengan Baby Rara dalam jagaan Tiara. 


Hati Danny tidak senang sejak Nedine menghubungi  Danny risau akan keadaan Baby Rara. Sangkaan Danny tidak meleset apabila melihat dengan matanya sendiri bahawa Nedine mencubit baby Rara yang sedang menangis. Nedine tidak sangka Danny melihat tindakannya. Nedine merayu agar terus diberi peluang. Nedine hanya tidak boleh terima Baby Rara kerana baby Rara anak luar nikah Danny bersama perempuan lain. 


Ini membuatkan Danny lebih pening bila tiada penjaga baby Rara. Danny menghubungi Tiara untuk menjaga Baby Rara untuk sementara waktu. Dengan kerja dipejabat yang melambak Danny terpaksa mencari tempat yang selamat untuk baby Rara. Dengan kebenaran Ibu Tiara menjaga baby Rara sementara waktu. Danny terus mambawa baby Rara kerumah Ibu Tiara dikampung. 


Tiara terkejut bila rombongan meminangnya dari Pali datang. Dengan komplot kak Suria pinangan Pali diterima tanpa pengetahuan Tiara. Ini semua kerana Suami kak Suria telah kemekkan kereta Danny yang ditinggalkan untuk Tiara. kak Suria meminjam duit Pali. untuk repair kereta Danny. Sebagai ganti Kak suria perlu menerima pinangan sebagai cagaran. 


Tiara marah dengan kak Suria kerana membuat tindakan sendiri. Pertunangan terus berlangsung dan Pali menjadi tunangan Tiara. Baru jadi tunangan Pali dah tunjukkan belang. Pali sudah berani memukul Tiara dan mencederakan Baby Rara. Kerana cemburu Pali juga menghempas talifon Tiara. Kerana tindakan Pali ibu membuat report polis untuk melindungi anak gadisnya. Ibu Tiara juga pergi kerumah Pali dan memberitahu segala apa yang terjadi. Tetapi ayah Pali mohon akan diberi peluang kedua. 


Tiara rasa tidak sedap hati lalu menghubungi Danny agar datang kekampung dan membuat huru hara. Oleh kerana terlalu sibuk danny terpaksa menolak membuatkan tiara sedih. Pali tidak puas hati dengan Tiara, Pali datang kerumah semasa Ibu Tiara tiada dirumah . Tiara hampir diperkosa. Pali semakin mengganas bila Ibu tiara pulang dan menghalang Pali melakukan perkara terkutuk. Danny yang menjadi hero menyelamatkan Tiara dari dinodai oleh Pali. 


Pali dan Tiara putus tunang dan menyebabkan berita fitnah tersebar dan ini  menyebabkan Danny mengambil keputusan untuk melamar Tiara . Tiara bersyukur Danny melamarnya dan dia tak perlu bersama Pali yang panas baran. Nedine terus merayu malah dia juga menggunakan pengaruh atuk dan nenek untuk menyatukan mereka. 


Selepas sehari perkahwinan Tiara dan Danny , Nedine datang merayu agar Danny menjadi miliknya. hati siapa yang tak sedih bila lelaki yang sehari dinikahi adalah tunangan orang. Danny mohon maaf kerana tidak berterus terang. Siapa dirinya sebenar. Danny menceritakan kembali mereka pernah bertunang dan pernikahan mereka batal kerana hari pernikahan mereka Danny mendapat hadiah misteri ( Baby Rara ). 


Pulang ke KL ingatkan masalah selesai tapi masalah lain pulak datang. Wanita Misteri Fatimah pulak hadir dalam hidup mereka. Fatimah dibenarkan pulang oleh pihak hospital. Bagi menyelesaikan masalah, Fatimah dibenarkan tinggal bersama Tiara dan Baby Rara serumah. walaupun Tiara tidak selesa demi menyelesaikan masalah baby Rara yang memerlukan ibu kandung Tiara terpaksa akur. 


Keadaan semakin kusut bila nenak memaksa Danny berkahwin dengan Fatimah. Nenek juga membawa fatimah keluar dari rumah Danny. Sebenarnya nenek mencari bukti benarkah Baby Rara itu adalah anak Danny. Bila segala bukti terbongkar Tiara disuruh untuk berpisah sementara. Hati siapa yang tidak sedih apabila suami disuruh berkahwin bersama wanita lain. Nenek pula menyuruh Tiara tinggalkan Danny sementara waktu jika Tiara sayangkan Danny. 


Nenek dapat membuktikan bahawa Baby Rara bukan anak Danny, semua ini dirancang oleh suami Fatimah kerana mahukan anaknya dijaga dengan baik kerana Suami fatimah sedang dikejar oleh polis kerana mencuri. Suami fatimah tidak berkerja. Perkara ini berlaku apabila Danny melanggar kereta Suami Fatimah ketika balik dari hospital. Apabila suami Fatimah mengetahui bahawa Danny anak orang kaya dia merancang untuk meletakkan baby di hari pernikahan Danny. 



Sinopsis dari Kulit Novel 

Lelaki mata keranjang? Gelaran itu pernah tergalas di bahunya. Dan kerana kejahatan masa silam, dia terhukum dan termalu sendiri. Siapa sangka, ketika dia sudah insaf dan mahu membina kehidupan baru, dirinya dihidangkan dengan dugaan yang paling besar.



Anak ini perlukan ayahnya. Saya serahkan kepada yang berhak. Peliharalah anak ini dengan penuh kasih dan sayang. Selamat pengantin baru. - Gadis Misteri

Hadiah yang tidak terduga itu hadir meranapkan mahligai yang ingin dibina. Majlis pernikahan yang bakal berlangsung, akhirnya terhenti tanpa ijab dan kabul. Calon isterinya enggan meneruskan perkahwinan selagi misteri kehadiran bayi kecil itu tidak terungkai. Dengan tanggungjawab sebagai ‘bapa segera’, Danny terpaksa mencari pengasuh yang sudi menjaga si kecil itu pagi dan petang, siang dan juga malam. Dan pencariannya berakhir apabila dipertemukan dengan Tiara. Seorang pelajar universiti yang kesempitan wang ringgit.

“Tiara pesan susu, Pampers dengan puting susu aje, bang. Ni berat semacam aje. Abang beli stok untuk berapa bulan?”- Tiara

Semuanya berjalan lancar sehinggalah Tiara tamat pengajian semester akhir dan akan pulang ke kampung halaman. Hendak atau tidak, dia sudah tiada pilihan. Status palsu sebagai duda kematian isteri, terpaksa diakui demi meraih simpati keluarga kepada pengasuh ‘anak segeranya’ itu agar membenarkan Tiara terus mengasuh.

“Masalahnya aku tak kenal siapa gadis misteri tu? Macam mana aku nak cari dan settlekan masalah ni?” - Danny


Sementara itu pula, dia sudah berjanji untuk meneruskan misi menjejak gadis misteri yang menyusahkan hidupnya itu dengan apa cara sekalipun sekali gus membongkar misteri yang membelenggu hidupnya.

Sunday, 11 November 2018

PROMOSI SHAKLEE BULAN NOVEMBER 2018

Promosi Bulan November ini ditunggu oleh pecinta Omega guard. Ramai orang tahu Omega Guard adalah salah satu minyak ikan yang sangat baik dalam untuk tubuh badan kita. membantu mengurangkan inflammation atau keradangan. 

1. Omega Guard 
Omega Guard ada 2 offer 
-  pembelian 2 botol off 5% diskaun 
- Pembelian 6 botol percuma 1 botol @ beli 7 botol bayar untuk 6 botol sahaja.


2. Shaklee Baby
promosi november ini Shaklee baby dijual secara individu atau boleh beli satu persatu. Setiap produk off 30%.


4. SET YOUTH 
Pembelian Set Youth Renew and maintain Set dan Intensive Treatment and repair Set akan mendapat PERUMA 1 unit Youth Exclusive Travel bag untuk promosi November ini.


Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli !
Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor  017-355 9455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp: 017-355 9455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Saturday, 4 August 2018

PROMOSI BULAN OGOS 2018

etiap bulan Shaklee akan membaut pelbagai promosi untuk memenuhi permintaan ramai. Bulan Ogos pastinya ramai yang suka. 

1. VIVIX 
1. Pembelian Twin pack ( 2 botol ) akan mendapat potongan 5%
2. Pembelian 6 botol percuma 1 botol 

Dengan pembelian 2 set Twin Pack anda boleh beli Red Hot Cooler bag bersama Sudu exclusive Shaklee dengan harga RM8.00

Selain itu pembelian 6 botol VIVIX boleh beli 2 set Red Hot Cooler Bag bersama sudu exclusive Shaklee dengan harga RM8.00 setiap satu. 



2. POSTNATAL SET
Untuk bulan ini pembelian Postnatal Set akan mendapat 1 beg PERCUMA Why I Love Shaklee. 

3. SHAKLEE BABY 
Produk organik , lembut dan selamat untuk baby. Pembelian 1 set anda akan dapat PERCUMA 1 Set untuk bulan Ogos ini. Dalam set Shaklee Baby mempunyai 1 Tuala baby
1 beg yang cantik 
1 Gental Wash 
1 Soothing Lotion 
1 Massage Oil



4. SET YOUTH 
Pembelian Set Youth Renew and maintain Set dan Intensive Treatment and repair Set akan mendapat PERUMA 1 unit Youth Facial Cleanse & Firm Device untuk promosi Ogos ini. 

Apa itu Facial Cleanse and Firm Device. Sebenarnya Faial Cleanse and Firm Device banyak kegunaannya. Pastinya ia sangat membantu keperluan anda. 

5. ALFALFA COMPLEX
Pastinya ramai yang tahu kelebihan Alfalfa Complex ini. Alfalfa Complex di datangkan dengan botol besar dan kecil 2 botol yang berbeza. Alfalfa omplex kecil 330 biji dan Alfalfa Complex Besar 700 biji. Bulan Ogos ini tidak ketinggalan dengan pembeliann 3 botol anda akan mendapat Diskaun 5%

Untuk mendapat makluman lanjut boleh hubungi saya seperti ditalian. Pastinya banyak lagi promosi hebat untuk anda perlu ketahui. 

Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan 

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli VIVIX SHAKLEE !

Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor   017-3559455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp:  017-3559455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

Saturday, 12 May 2018

NOVEL JODOH HAK MILIK ALLAH

Apabila…Yang seakan sudah pasti menjadi ragu, yang awalnya diragukan menjadi pasti.

Jodoh Hak Milik Allah sebuah karya Adaptasi oleh penulis Siti Khadijah. Penulis yang tidak asing lagi. Novel yang mempunyai ketebalan 456 ini sebuah novel santai. Sesiapa yang membeli naskah ini akan mendapat satu bonus cerpen bertajuk Kerana Dia Anugerah. 

Kisah Marrisa dan Hans Yusof yang mencuit hati. Marrisa yang mencipta prinsip jodoh yang tak masuk akal. Kisah mereka bermula pertemuan di Dubai dimana Marissa mengikut papanya Dato Sri Anuar yang bertugas di Dubai mana kala Hans mencari ketenangan bila papa dan mamanya memaksa dia menerima perempuan pilihan keluarga. 

 Pada Marrisa kehadiran Hans adalah satu kebetulan tetapi pada Hans , Marissa adalah jodohnya. pertemuan demi pertemuan membuat Marissa bengang dengan Hans ditambah pula Hans yang kuat mengusik. Walau bagaimanapun idea mengarut Marissa yang terlalu membuat Hans kecewa. Dengan menulis no telefon pada wang kertas dan ditukarkan pada money changer dengan harapan wang yang ditulis akan kembali pada tuannya itulah jodohnya. 

Marissa yang kecewa dengan papanya yang terlalu sibuk kerja. Lagi pula Dato Sri Anuar merancang ubtuk menjodohkan Marissa dengan anak kawannya. Ini membuatkan Marissa merajuk dan pulang ke Malaysia. Selain itu Marissa juga mendapat tawaran PHD di universiti tempatan. Peluang ini Marissa ambil untuk menjauhkan diri dari papanya. 

Setelah pulang dari Dubai , Hans seperti tak karuan bila memikirkan Marissa yang menolak cintanya. Di pejabat Hans yang mempunyai projek yang bertajuk Jodoh. Hans diminta mencari sorang model baru. Ketika Hans mempunyai urusan diluar negara rakan sekerjanya dipertanggug jawabkan untuk mencari model untuk projek barunya. 

Marissa mengambil peluang untuk mencari duit poket sementara dia berada di Malaysia. Marissa diterima dan tanpa sedar Marisa berkerja dalam projek iklan syarikat Hans. Marissa terkejut kehadiran Hans. Ariff lelaki yang yang cuba mendekati Marissa dan disenangi kehadirannya. Ariff tidak sama seperti Hans yang sering menyakitkan hatinya. Dalam erti kata lain , Ariff lulus dalau ujian jodohnya. 

Sebenarnya Hans sudah tahu siapa perempuan yang bakal dijodohkan tetapi dia hanya mendiamkan diri. Hans ingin melihat sejauh mana Marissa percaya pada ujian jodoh yang direka. Hans menccari alasan bahawa pertemuan Ariff dan Marissa adalah salah tetapi Marissa tetap berdegil. 

Suatu hari Dato Sri Anuar balik ke malaysia mahu membuat kejutan. Sekali lagi Marissa merajuk bila papanya terus memaksa Marissa untuk bertunang dengan anak kawannya . Ariff adalah orang yang disangka menjadi bakal suaminya tetapi Marissa tahu yang Ariff sudah berkahwin. Dato Sri Anuar memujuk Marissa , semuanya adalah rancangannya. Dato Sri Anuar yakin anak sahabatnya mampu membahagiakan Marissa. 

Apa bila mendengar luahan hati papanya , Marissa bersetuju menerima dan bertunang dengan lelaki pilihan papanya. Di hari pertunangan Marissa berat hati menerima Ariff sebangai tunagannya kerana tidak mahu hati isteri ariff terluka. Sebenarnya Ariff bukanlah bakal tunang Marissa tetapi abang pada Ariff , Hans Yusof. Kerana salah faham itu Marissa melarikan diri ke kampung. Malu  , marah dan kecewa rasa diri diperalatkan. 

Selama ini Hans berkomplot dengan adiknya Ariff untuk memikat Marissa. Sememangnya Ariff lepas dari ujian jodoh kerana Hans yang membocorkan rahsiaa tentang Marissa. Hans memohon maaf dia bukan sengaja untuk melakukan semua pada Marissa. Hans mahukan Marissa sedar bahawa jodoh , kematian dan rezeki semua milik Allah. 

Marissa mewujudkan ujian jodoh itu kerana Marissa takut ditinggalkan dan kehilangan. Marissa tidak mahu mengulangi kehilangan mamanya 3 tahun dulu. Sejak itu dia akan lakukan ujian jodoh yang tidak masuk akal setiap lelaki yang cuba mendekatinya.

Dihari pernikahan mereka marissa terkejut bila salah satu wang maskahwin nya tertera no. telefon semasa mereka di Dubai dulu. Marissa terlalu bahagia bila dia telah bertemu jodohnya. Marissa yakin semuanya bukanlah kebetulan tetapi jodoh dari Allah.


Sinopsis dari kulit novel 
“Daripada kebetulan itulah akan mengalir satu ikatan yang kuat dan ia akan menghasilkan jodoh.”

Itulah prinsip dan kepercayaan yang dipegang oleh MARISSA. Bagi Marissa, kebetulan dan jodoh datang seriringan. Dengan prinsip dan kepercayaan itulah dia mencipta ‘permainan jodoh’ untuk menguji sejauh mana kekuatan jodoh antara dia dan lelaki yang cuba mendekatinya. Beberapa orang lelaki yang cuba menyahut cabaran Marissa, tetapi semuanya gagal.

Namun, pertemuan demi pertemuan secara tidak sengaja dengan lelaki di Dubai berada di luar jangkaan Marissa. Sikap lelaki itu yang menjengkelkan, memaksa Marissa untuk menjauhkan diri. Makin dia cuba menjauh, makin acap kali dia terserempak dengan lelaki itu.

“Baru saya perasan, masa dekat Burj Khalifa tadi pun awak ada sekali. Dekat mana saya pergi mesti saya terserempak dengan awak. Awak ni siapa sebenarnya?” – MARISSA

“Saya bakal imam awak…” – HANS YUSUF
HANS YUSUF, lelaki yang punya segalanya kecuali jodoh. Percutian singkatnya ke Dubai menemukan dia dengan Marissa. Tanpa sedar, hatinya terpaut sejak kali pertama dia terpandang gadis itu. Namun, untuk mendapatkan sekeping hati Marissa bukan mudah. Dia perlu melepasi ujian jodoh yang telah dicipta oleh Marissa bagi menentukan kekuatan jodoh mereka. Hans terkedu!

“Kalau awak jumpa semula wang kertas yang tertulis nombor saya dan nombor awak tadi, awak boleh call saya. Begitu juga sebaliknya. Kita dah letak nombor kita dekat duit tu kan? Kalau jodoh, pasti kita bertemu.” – MARISSA

“Saya ikut apa yang awak nak ni bukan sebab saya percaya akan ujian jodoh awak tu. Semua ni saya lakukan disebabkan awak. Hanya awak.” – HANS YUSUF

Ternyata, Hans akhirnya gagal dalam ujian jodoh Marissa. Timbul rasa kecewa dalam diri Marissa kerana jauh di dasar hatinya dia turut tertarik kepada Hans walaupun pertemuan mereka hanya seketika. Hans turut kecewa. Dek hatinya yang kecewa, satu rancangan telah diatur untuk menyedarkan Marissa daripada mimpinya.

Sedangkan Marissa keliru apabila wujud lagi pertemuan antara dia dan Hans walaupun ada lelaki lain yang telah berjaya melepasi ujian jodohnya. Benarkah lelaki itu jodoh yang ditakdirkan untuknya? Mampukah dia menafikan cinta yang wujud untuk Hans demi mengejar jodoh dengan caranya yang tersendiri? Atau sememangnya cinta dan jodoh itu tidak sehaluan?

Para pelakon yang membintangi drama 

Hero & Heroin 

Thursday, 3 May 2018

NOVEL CIK ISTERI DAN ENCIK SUAMI

Dah Lama kejar Bayang Kini Abang datang , sayang

Dah lama tak buat review novel. Novel yang saya pilih untuk review adalah Cik Isteri dan Encik Suami dari penulis Airisz. Pilihan tajuk Cik dan Encik masih dikekalkan. Dari novel Cik bunga dan Cik Sombong terus menambat hari saya untuk terus memiliki karya penulis ini. Novel santai dan bersahaja yang mempunyai ketebalan 470 muka surat. Novel ini saya beli di pesta buku PWTC. 
 
Jom Ikuti review dari saya. Kisah Cantek Safia dan Hud Khusairi empat tahun lalu mereka disatukan kerana pilihan nenek mereka ingin mengeratkan talian persahabatan. Namun Safia tidak puas hati dengan sikap Hud seperti sejuk beku. Perkahwinan yang mampu bertahan dua tahun diakhiri bila Safia memohon penceraian. Akibat penceraian itu semua orang menyalahkan Safia kerana terlalu pentingkan diri sendiri. 
 
Selepas 2 tahun penceraian Safia dan Hud diketemukan semua. Alangkah terkejutnya bila Safia terpaksa berdepan dengan Hud sebagai ketua bahagian ditempat kerja. Hari pertama sahaja Safia ingin berhenti kerana sikap Hud. Atas nasihat mama Safia untuk berhenti dihalang dan menasihatkan agar Safia terus berkerja. 
 
Pada Hud ini peluang untuk dia menebus segala kesilapannya melepaskan Safia 2 tahun dulu. Sikap Hud membuatkan Safia kurang selesa dan ada kalanya Hud suka menggunakan kuasa vitornya sebagai boss mendesak Safia. 

Status janda dirahsiakan dari rakan sekerja Safia dan tiada orang tahu safia sebenarnya adalah bekas isteri Hud. Ditambah pula Cik Aida menyimpan perasaan pada Hud sekian lama. Cik Aida pula sengaja membuat cerita memfitnah bekas isteri Hud yang bukan bukan. Ini membuat Safia sakit hati. Hinggalah satu hari nenak Safia sakit dan ingin berjumpa dengan Hud. 
 
Hud dan Safia pulang kekampung sekali membuatkan semua orang terkejut. Nenek yang sakit terlalu sayang pada Hud hingga mereka terpaksa berlakon depan nenek yang mereka tidak pernah ada masalah. Kepulangan Hud menceriakan keluarga Safia.
 
Dalam diam Hud dan ibunya datang untuk melamar Safia. Dalam perbincangan keluarga Safia dan Hud nikahkan semula demi nenek yang sakit. Hud mengambil peluang untuk menebuskan kesalahan dan ingin menjadi suami yang baik bukan suami sejuk beku. Keluarga Safia menasihatkan agar Safia tidak mengikut perasaan dan mudah mohon cerai dan sebagainya. 

Pernikahan Hud dengan bekas isterinya membuat tanda tanya pada semua staff Hud. Atas permintaan Safia pernikahan semula perlu dirahsiakan dari semua staff. Safia ingin tahu apa tindakan Cik Aida yang tak taidak pernah puas hati. Melayari rumah tangga dengan pelbagai dugaan. Oleh kerana Hud menolak cinta Cik Aida , Cik Aida sekali lagi menabur fitnah hingga Hud digantung kerja. 
 
Setiap perbuatan buruk pasti ada musibahnya. kegiatan Cik Aida dapat ditangkap oleh pegawai baru. Cik Aida yang ingin menyandang jawatan Hud kecewa bila dirinya tidak dipilih. Cik Aida berhenti kerja akibat malu. 
 
Safia disahkan mengandung , dia terpaksa berhenti kerja kerana telah berjanji dengan Hud akan berhenti apa bila disahkan mengandung. Kawan baik Safia terus mengesyaki yang Safia ada hubungan dengan Hud tapi dinafikan hingga Safia berhenti kerja. 
 
Bagi tidak mahu berburuk sangka akhirnya Safia mengumumkan sebenarnya dia adalah isteri kepada Hud dan dia juga pernah menjadi bekas isteri Hud. Cik Aida malu dengan Safia melihat hidupnya tidak pernah bahagia menjadi isteri. Sebelum ini dia sering memburukan bekas isteri Hud yang curang dan sebagainya. Segalanya terjawab , kebahagiaan Safia dan Hud lebih berseri dengan kehadiran sicomel. 
 

Sinopsis dari kulit Novel

Dah lama kejar bayang, kini abang datang, sayang.

AKU? Nama aku Cantek Safia. Muda lagi, tapi dah jadi janda. Siapa kata perkahwinan pilihan orang tua akan kekal hingga akhir hayat? Tipu semua tu.

Semua marahkan aku kerana alasan aku bercerai dengan menantu pilihan nenek sangat tidak boleh diterima akal. Hanya kerana dia lelaki sejuk beku dan aku rasa dia suami tanpa perasaan, aku tarik diri dari hidupnya. Hidup seorang Hud Khusairi.

Dua tahun pegang status janda, tiba-tiba bertemu dengan dia semula. Di tempat kerja yang sama dan lebih menyakitkan hati, dia ialah ketua aku sekarang. Entah apa mimpi dia, dia macam cuba berbaik semula dengan aku.

“Esok abang jemput Fia.”

“Tak payah. Fia pergi dengan Kak Nor. Kak Nor sebulan kena kerja kat Shah Alam.”

“Jangan menyusahkan orang, Fia.Abang kan ada.”

“Abang siapa buat Fia?”

“Bukan sesiapa, tapi abang sentiasa ada untuk Fia.”

“Abang dah hilang akal ke?”
Dan akhirnya aku tahu Hud bukan cuba berbaik dengan aku, sebaliknya lain ceritanya. Kak Mona, teman sekerja aku kata, Hud selalu akhir-akhir ini menghimpit makan sekali dengan geng kami waktu tengah hari. Dia dengan yakinnya berkata, Hud nak mengurat Annisa yang cun itu.

Huh! Buat penat aje aku perasan. Dahlah Cik Aida pun duk target lama dah Hud tu. Memang Hud Khusairi digilai di sini dan dianggap duda yang seksi dan hot. Kalau ikut menyampah, aku dah nak letak jawatan, tapi mak paksa aku bertahan pula.

Macam mana aku nak jalani hari-hari dengan menghadap bekas duda aku di tempat kerja? Lagi satu, aku kena rahsiakan hal aku ini janda Hud sebab semua orang ingat bekas isteri Hud tu jahat orangnya. Sakit hati betul!