Wednesday, 6 May 2015

NOVEL EKSPERIMEN CINTA

Kesimpulan untuk eksperimen cinta kita.....
Kita bahagia!!..

Sebuah lagi novel yang akan menemui anda semua di kaca TV. Eksperimen Cinta  , tajuk yang cukup menarik. Pada pecinta novel pasti dah ramai yang khatam membaca novel ini. Saya pula baru habis kerana ini novel yang saya baru miliki yang dibeli semasa berjimba di PWTC sempena PBAKL15 baru - baru ini. Saya tidak melepaskan peluang membeli novel ini kerana drama ini akan ditayangkan tidak lama lagi. Cerita yang tidak berat . Novel ini berkisahkan kahwin paksa. Mungkin pendapat luar sana cerita kahwin paksa dah terlalu biasa. Mungkin juga agak tipikal. Tetapi tak kisahlah ... Novel ini agak tebal 843 muka surat. Cerita ini di olah dengan baik dan saya suka jalan ceritanya . 

Jom ikuti review saya untuk novel ini. Damia Farisha yang beusia 24 tahun berkerja disebuah syarikat Raffi Holding. Damia yang dilantik mewakili Syarikat Raffi Holding menngendalikan projek usahasama dengan Syarikat penerbangan domestik dan antarabangsa Triumph Air. Kerjanya tidak mudah bila Damia tertemu dengan Tengku Aaron Shah CEO baru Triump Air. Pertemuan pertama Damia berpendapat Tengku Aaron Shah , seorang lelaki yang pelik , rambut macam kari tumpah , telinga bersubang dan berantai perak di leher. Tengku Aaron Shah seorang lelaki digilai perempuan kerana hartanya. Tengku Aaron Shah terlalu letih melayan perempuan - perempuan yang mengejar kebendaan hingga dia mengambil keputusan untuk berubah. 

Keputusan untuk berubah adalah berkahwin. Berkahwin sebenarnya adalah sebahagian dari pada berubahan, Sebenarnya dia ingin melupakan Seri perempuan yang Tengku Aaron Shah curang dengan adik kemabrnya Tengku Andrean Shah .  Pertama kali melihat Damia Tengku mengambil peluang untuk mengajak Damia berkahwin. Tengku Aaron berpendapat Damia mempunyai ciri-ciri colon isteri yang paling sesuai. Tengku Aaron memaksa Damia menjadi bahan eksperimen untuk dirinya.


Namun takdir mengikat Damia dan Tengku Aaron. Tengku Aaron cukup bijak mengambil peluang dalam kesempitan. Dan akhirnya, Damia tiada pilihan. Kerana syarikat, dia harus bersetuju menjadi isteri Aaron. Damia juga mengenakan beberapa syarat salah  satu darinya adalah restu dari keluarga. Tidak diduga, alam perkahwinan sebenarnya merapatkan lagi dua hati. Apatah lagi Tengu Aaron dan Damia bukannya seperti pasangan kahwin paksa lain. Mereka tidak pula bersengketa, memaki hamun sesuka hati. Ada give and take. Dan bila hari-hari bersama, perasaan mula dilanda getarnya. Resah bila tak bertemu. Rindu bila berjauhan. Hanya mereka sahaja yang menafikan perasaan itu. 

Hubungan Tengku Aaron dan kembarnya tidak pernah baik sejak Tengku Andrean berkahwin dengan Seri. Tengku Aaron tidak dapat memaafkan Tengku Andrean kerana merampas kekasihnya dan Seri curang. Sebenarnya dari Zaman kolej lagi Tengku Aaron memang sangat popular suka melayan perempuan. Seri yang selalu terasa hati dan mengadu dengan Tengku Andrean tentang sikap abang kembarnya. Lama kelamaan Tengku Andrean jatuh hati dengan Seri. 

Hingga satu hari Tengku Aaron jatuh sakit. Seri dan suaminya datang kerumah Tengku Aaron untuk menziarahi abang kembarnya dan dalam masa yang sama Tengku Andrean dan Seri tidak putus untuk memohon maaf pada Tengku Aaron tentang kesilapan mereka. Mereka di usir dan perjalan pulang Tengku Adrean dan Seri kemalangan. Kemalangan itu membuatkan Seri terpaksa melahirkan anak dan turut meragut nyawanya. Kemaafan yang di pohon dari Tengku Aaron melepaskan pemergian Seri dengan tenang. 

Sejak itu hubungan Tengku Aaron dan Tengku Andrean beransur pulih hingga mereka boleh makan semeja. Tengku Aaron menerima takdir Seri bukan jodohnya. Adat dalam perhubungan . Tengku Aaron tidak habis-habis dikejar dengan wanita. Dan salah seorang dari bekas teman wanita Tengku Aaron adalah Salmy. Salmy tidak pernah mengenal erti putus asa untuk merebut hati Tengku Aaron. Pelbagai cara dilakukan tetapi Tengku Aaron kalis dengan cintanya. Kemuncaknya Salmy mengaku Tengku Aaron adalah bapa pada kandungannya. Disaat itu juga Damia turut mengandung . Damia sedih tetapi dengan kenyataan itu . Dengan bantuan Adam , Tengku Aaron dapat membuktikan siapa bapa pada kandungan Salmy. 

Damia gembira bila mengetahui kandungannya adalah kembar . Konklusi untuk eksperimen cinta Tengku Aaron dan Damia Farisha dalah bahagia.  


Sinopsis dari kulit novel 
Kali pertama mereka bertentang mata. Masing-masing dah ada pandangan sendiri. Dan tak sangka pula Tengku Aaron ini memang gila orangnya. Sangat-sangat tak terduga sikapnya. Kalau tak gila, apa perkataan paling sesuai nak digambarkan kepada orang yang tiba-tiba ajak kahwin padahal kenal tak sampai dua jam?

Demi syarikatnya, Damia buat keputusan gila juga! Tak ada jalan keluar melainkan cakap, “saya setuju!” Damialetakkan syarat dengan harapan Tengku Aaron batalkan niatnya.

“Awak jangan menyesal pula kahwin dengan saya. Sebab saya ni pisau cukur...”

“Oh, ya?! Kalau cap Gillete Mach3 Turbo, aku lagi suka. Kikislah banyak mana harta aku. Aku tak kisah. Harta aku bertimbun-timbun…”

Gagal dan gagal. Akhirnya bersatu juga! Bagi Tengku Aaron semuanya tak lebih daripada sebuah eksperimen saja. Dan bagi Damia, selagi belum lafaz talak terucap, selagi itulah maruah Tengku Aaron akan dijaga. BerjayakahTengku Aaron Shah meneruskan eksperimen cintanya? 
Episod 1
Kali pertama bertentang mata, Tengku Aaron Shah sudah mula tertarik dengan perwatakan Damia Farisha Razak yangg lain daripada perempuan lain di sekelilingnya. Sangat tak terduga sikapnya. Tengku Aaron mengugut Damia untuk menerima lamarannya, semata-mata hanya untuk bereksperimen cinta. Hakikatnya, perkahwinan itu adalah untuk mengaburi mata semua orang terutamanya kembarnya Tengku Andrean yang dianggapnya telah merampas kekasihnya, Seri. Aaron mahu tunjukkan yang dia juga boleh hidup bahagia.

Episod 2


No comments:

Post a comment