Saturday, 26 September 2015

NOVEL PA UNTUK DIA

Selamanya....


PA untuk dia sebuah lagi karya penulis Syamnuriezmil. Ternyata sebuah naskah ringan yang sangat best dan menarik, penulis seperti biasa tidak pernah mengecewakan pembaca, rasa seperti tidak puas membaca nasakah ini, PA untk dia mengisahkan percintaan seperti nasakah-naskah cinta yang lain cuma cara olahan penulis membuatkan ia menarik dan memikat hati. Novel terbitan Penulisan2u ini mempunyai 448 muka surat. Jom ikuti review dari saya.

Yara Aisya Yazid telah setahun berkerja dengan Tan Sri Wazir. Tetapi bila Tan Sri sakit, dia di gantikan dengan anaknya, Hanania Widad Tan Sri Wazir (Encik Han). Kelam-kabut Yara di buatnya. Encik Han seorang yang serius sehinggakan menjadi tekanan pada Yara sebagai PAnya, kehidupannya sebagai PA semuanya tidak seindah dahulu.


Onn Andre  adalah pemilik kedai kopi di seberang jalan pejabatnya. Dia sudah setahun cuba menarik perhatian Yara tetapi tidak berjaya. Pelbagai cara Onn lakukan demi memikat hati Yara tetapi Yara sering menjual mahal, kerana Encik Han Yara terpaksa menyediakan teh, secara automatik Yara menjadi pengunjung setia kedai kopi En. Onn dan hubungan mereka mula rapat. Onn juga seorang pendengar setia dan dijadi tempat Yara meluahkan perasaan.Yara dengan En. Han seperti anjing dan kucing. sehinggalah kejadian kemalangan dimana Widad telah tidak senggaja melanggar bapa Yara, sejak kejadian itu Widad seperti telah jatuh hati pada Yara, Widad sering berkunjung melawat bapa Yara yang hinggakan keluarga Yara menyenanggi Widad. Dalam itu Widad mula jatuh hati pada Yara dan mendapat sokongan keluarga Yara.  Dalam masa yang sama , Yara dengan tanpa memikir panjang telah mengakui cintakan Onn pada dasarnya Yara juga meminati Widad. Sebelum Yara ke Kalimantan bersama Encik Han, dia ada 'booking dirinya' untuk Onn walaupun rasa cinta itu tidak ada. Di Kalimantan, Encik Han memprovokasi Yara sehingga dia terlepas beri harapan kepada Onn.

Bila Encik Han berterus-terang akan perasaannya, Yara baru sedar akan perasaannya yang sama terhadap Encik Han. Malangnya, dia tersepit bila Onn melamarnya di depan khalayak ramai. Encik Han menjauhkan diri dan Yara rasa terpinggir. Bila Yara terserempak Encik Han bersama Daniella, dia bertekad untuk teruskan pertunangannya bersama Onn. Tetapi Onn telah membatalkan pertunangan mereka pada saat-saat akhir. Yara terus minta tukar kerja ke Jementah untuk jauhkan diri dari kenangan bersama Encik Han. 

Tetapi di sana, mereka bertemu kembali seperti kata pepatah, 'kalau dah jodoh, tak kemana'. Mereka akhirnya disatukan dan Onn bertemu jodoh dengan Sofea.


Sinopsis dari kulit novel
Penantian itu menyiksakan..
Untuk melupakan , itu juga menykitkan,,
Tetapi tidak pasti dalam membuat keputusan , itu lebih perit!!

Ini semua tentang hati YARA AISYA YAZID. Dia seorang PA yang sangat komited dalam kerjayanya. Bagi Yara, tiada yang lebih seronok di dalam dunia selain mejadi PA kepada Tan Sri Wazir. Namun keseronokan Yara tersekat apabila Tan Sri Wazir jatuh sakit dan melantik anaknya, Hanania sebagai pemangkunya.

HANANIA WIDAD WAZIR seorang yang sangat serius sehingga Yara sering merasa tertekan. Sejak itu, hidup Yara disaster. Kerja sebagai PA tidak lagi seindah syurga. Masalahnya, semua orang tidak berpihak kepada dia, namun hanya Onn saja yang memahami situasinya.

ONN ANDRE OTHMAN, pengurus kedai kopi yang sering dikunjungi Yara. Selama setahun dia cuba mendekati Yara dan akhirnya, Yara nampak usahanya. Oleh kerana hubungan yang masih baru, dia cukup bimbang kalau hati Yara beralih arah kepada Hanania Widad Wazir.

“Saya booking diri saya untuk awak. What I need from you... is patience.” - Yara

“Saya sudah lama menunggu, kalau hanya untuk sebulan lagi, saya masih boleh menunggu. Lagipun pejam celik, pejam celik, dah sebulan. Saya harap nanti awak bawa balik jawapan untuk saya, jangan tinggalkan harapan.” - Onn

Soal hati, susah untuk dimengertikan. Yara cuba untuk tidak memilih, tetapi... kalau dia dipilih, macam mana? Sewaktu berada di Kalimantan, hatinya sudah mula berbelah bagi. Karakter Hanania Widad, mula meragut hati. Habis, macam mana dengan Onn? Susah untuk mematahkan hati orang. Baik patahkan tulang sebab tulang ada 206 batang dalam badan, tapi hati dalam badan cuma hanya satu.

“I already make my decision. I choose you.” - Hanania

Kalaulah pilihan itu hanya sesenang memilih kopi dan teh. Mana satu yang akan dipilih?


No comments:

Post a Comment