Tuesday, 1 December 2015

NOVEL TERSUKA TANPA SENGAJA

Angau jiwa raga

Pena kayu gelaran penulis ini untuk novel Tersuka Tanpa Sengaja . Ini novel pertama saya baca dari penulis ini. Novel ini memang best , rata - rata peminat novel kata novel ini memang menepati citarasa pembacanya. Novel yang mempunyai 613 muka surat ini cukup asam garam kehidupan sesebuah keluarga. Untuk pengetahuan semua novel ini akan diadaptasi ke drama yang akan menggantikan  Drama Tuan Anas Mikael di saluran Astro Ria . Sebelum kita tengok drama jom ikuti sedikit review novel ini dari saya. 

Farhah Ahamad Alias @ Farhah Dato Ahmad Alias Kerana perselisihan pendapat dan merasakan dirinya disisihkan oleh si ayah, Farhah meninggalkan rumah dan kekayaan untuk berdikari atas kaki sendiri. Ayahnya hanya mementingkan adik tirinya, Katrina tetapi si ibu tiri sentiasa mengambil tahu akan dirinya. Lebih menyakitkan hati apabila Dato Ahmad Alias ingin menjodohkan dirinya dengan doktor yang menjaga  ibu tirinya ( Datin Khalidah ) yang sedang sakit. Suatu hari Farhah dituduh mencalarkan kereta seorang doktor kerana salah faham. pertemuan blind date yang diatur oleh Rin rakan serumah Farhah mengejutkan Farhah kerana Doktor yang ditemui sama dengan lelaki yang menuduhnya mencalarkan keretanya tempoh hari. Sedikit percanggahan bila Syed Arif mendebatkan tentang keangkuhan dan sikap mengada-ngada anak Dato. 

Pertemuan mereka tidak berhenti di blind date saja , malah mereka bertemu di Titiwangsa kerana membantu seorang lelaki terkena serangan jantung. Ketika Syed Arif turut berada disitu. Syed Arif cuba mengenali Farhah lebih dekat lagi. Perbezaan pendapat antara mereka menarik perhatian Syed Arif, Syed Arif meminta Farhah untuk berlakon menjadi kekasihnya selama 3 hari kerana tidak mahu terus digelar gay . Farhah dipaksa berlakon untuk bertemu dengan makcik Norini ( Mak Syed Arif ) . Farhah bersetuju dengan syarat jika Syed Arif berjaya menjual 15 lukisannya. 

Sebelum lakonan mereka bermula Syed Arif mengubah cara pemakaian Farhah dari kemeja geloboh kepada berbaju kurung yang lebih rapi. Kehadiran Farhah memukau hati mak cik Noraini. Farhah terharu bila Farhah dilayan seperti anaknya sendiri. Perasaan bersalah menyelubungi Farhah kerana menipu hati tua itu. Bagi mengikat Farhah untuk terus bersama keluarga Syed Arif mak cik Noraini membeli sebentuk cincin. Ini menambahkan lagi perasaan rasa bersalah. 

Bila pulang dari kampung Syed Arif , Farhah terkejut bila dituduh dan ditahan oleh polis kerana langgar lari. Semua ini adalah angkara Dato Ahmad Alias . Dato Ahamd Alias sengaja melakukan sebegitu rupa untuk Farhah melutut dan kembali ke pangkuan Dato Ahmad Alias. Katrina yang sakait hati , sengaja berjumpa dengan Farhah di balai polis dan menceritakan apa yang berlaku adalah rancangan ayahnya sendiri.

Mak cik Noraini sakit , memaksa Syed Arif mencari Farhah bila Mak cik Norini ingin berjumpa dengan Farhah. Syed Arif terkejut bila Rin memberitahu Farhah di tahan Polis kerana dituduh langgar lari. Dengan bukti Syed Arif, Farhah dibebaskan. Ini membuatkan Dato Ahmad Alias bengang dan marah. Dato Ahmad Alias menyangka Farhah akan melutut dengannya tetapi tidak. 

Dato Ahmad alias kerumah sewa Farhah dan memaksa Farhah untuk bertunang dengan sepupunya yang bernama Hakim. Farhah enggan menerima cadangan Dato Ahmad Alias kerana Farhah tahu Hakim tidak pernah suka padanya. Hakim sukakan Katrina. tetapi dalam diam Hakim lebih mencintai Farhah dari Katrina . Farhah berjumpa dengan Hakim dan menceritakan hal sebenar. 

Syed Arif rasa bersalah bila Mak cik Norini terus memaksanya memperisterikan Farhah. Kesihatan Mak cik Norini semakin pulih dengan kehadiran Farhah yang sentiasa menemaninya. Farhah yang menganggap mak cik Noraini sebagai maknya sendiri memohon maaf kerana pernah menipu mak cik Noraini Farhah adalah kekasih Syed Arif. Farhah terkejut bila Mak cik Noraini tahu Farhah menipunya. sebab itu mak cik norini tidak mahu kehilangan Farhah dia membeli cincin utnuk mengikat Farhah untuk Syed Arif. 

Kerana mahu lari dari ditunangkan dengan Hakim , Farhah lebih rela menjadi isteri Syed Arif walaupun dia tahu Syed Arif tidak mencintainya. Tetapi keluarga Syed Arif dilimpahi kasih sayang yang cukup mewah. Farhah menerima lamaran syed Arif dengan beberapa syarat. Sah menjadi isteri Syed Arif , kehidupan rumah tangga bermula. 

Syed Arif kata perkahwinan itu satu "team work". Walaupun perkahwinan bukan atas dasar cinta tetapi cinta boleh dipupuk. Syed Arif suka mengusik Farhah hingga Farhah tidak rasa kurang kasih sayang. Tetapi dia masih terhati-hati walaupun hatinya sudah tersuka tanpa sengaja dengan suaminya. Tanpa pengetahuan Dato Ahmad Alias , Farhah terpaksa menyorok untuk melawat Datin Khlidah ( Ibu tiri ) yang sedang sakit .  Datin Khalidah gembira melihat Farhah berkahwin dengan pilihan hatinya. Suatu hari Syed Arif dijemput datang kerumah Datin Khalidah. Datin Khalidah tahu yang Syed Arif adalah suami Farhah kerana Farhah pernah menunjukkan gambar suaminya pada Datin Khalidah.

Ketika dirumah Datin Khalidah , Syed Arif tidak menyangka dia akan bertemu dengan Katrina @ Ina. Perempuan yang pernah meyakitkan hatinya 6 tahun dulu yang dianggap sudah mati. Katrina memutuskan perhubungan mereka atas desakan Dato Ahmad Alias kerana ketika itu Katrina masih muda dan pelajarannya merosot teruk. Dalam masa yang sama Dato Ahmad Alias juga ingin menjodohkan Katrina dengan Syed Arif kerana Farhah pernah menolak cadangannya dulu hingga Farhah lari dari rumah. Katrina mendesak ayahnya agar dikahwinkan segera tetapi di halang oleh Datin Khalidah kerana Datin Khalidah mengetahui Syed Arif sudah berkahwin. 

Katrina tidak menyangka yang Farhah adalah isteri pada Syed Arif. kartina mengugut dia akan dapatkan Syed Arif walau bagaimana cara sekalipun kerana Syed arif adalah cinta pertamanya. Katrina sanggup lakukan apa saja malah mengupah orang untuk membunuh Farhah. Tetapi rancangan itu tidak berjaya bila perbualan Katrina diketahui oleh  Dato Ahmad Alias.

Tanpa segan silu Dato Ahmad Alias meluahkan perasaan pada Syed Arif ketika Datin Kahlidah sakit di hospittal. Dato Ahmad Alias memberitahu dia mempunyai 2 orang  , Katrina dan Farhah. Syed arif tidak menyangka dia telah berkahwin dengan anak Dato Ahmad Alias. Demi menyatukan hubungan yang retak Syed Arif mengajak Dato Ahamd Alias kerumah. Syed Ahmad Alias menerima pelawaan Syed Arif. Dato Ahmad Alias terkejut bila melihat Farhah adalah isteri Syed Arif. 

Dato Ahmad Alias bersyukur kerana Farhah dapat menerima dirinya sebagai ayah. Semuanya adalah usaha Syed Arif . Keadaan Katrina semakin sukar untuk dikawal. Kerana terlalu kecewa Katrina nekad untuk membunuh diri. Katrina mendapat rawatan dari Doktor Armand( kawan baik Syed Arif ). Dalam masa yang sama Doktor Armand menyimpan hati pada Katrina. Farhah sebagai kakak mengalah untuk memujuk Katrina yang tertekan. Bila melihat keadaan Katrina sudah pulih Katrina memohon maaf kerana dia terlalu cemburu melihat Farhah. Apa yang berlaku pada Farhah adalah disengajakan kena mahu melihat Farhah Sakit hati. Hubungan yang retak kian kembali pulih . Farhah tidak lagi terasa terbuang bila segala yang terbuku diluahkan dengan rasa terbuka. 

Kebahagiaan Farhah terus berkembang bila Farhah disahkan mengandung. Syed Arif orang yang paling gembira kerana hajat untuk menjadi ayah tercapai. Syed tidak mampu hidup tanpa Farhah. Pada Syed Arif , Farhah adalah sebahagian dari hidupnya.Sinopsis dari kulit novel

Kali pertama mereka bertemu, Farhah dituduh mahu mencalarkan kereta Syed Arif. Tak cukup dengan itu, identitinya dicurigai.“You pandang apa?” sergah Farhah. Dia juga sudah menutup bahagian dadanya mengunakan tangan.Syed Arif membeliakkan mata, tidak percaya dengan tindakan perempuan gedoboh tersebut.“I tak selera pun nak pandang you. I’m just shocked that you are actually a girl dressed up like a boy.”

​Kali kedua bertemu, Farhah berdress meleret dengan high heel bagai. Tapi, encik Doktor tetap kutuk juga.

“You tanpa mekap sangat pucat. I boleh nampak hidung you ni agak kembang. Mata pun agak sepet.” – Doktor Syed Arif.

Sebab itu bila tiba-tiba Syed Arif ajak dia kahwin, Farhah memang tak percaya. Syed Arif tu kacak bukan main, mana nak sepadan dengan dia yang gedoboh itu. Walau di hatinya terbersit rasa indah tapi, dia harus sedar diri. Dia tak cantik dan kisah hidupnya tak seindah mana.

"I lebih suka lelaki yang nak kahwin dengan I sebab dia suka I, bukan sebab yang lain.” - Farhah

"Then.. make me fall in love with you. Seduce me.” – Doktor Syed Arif

Goda Syed Arif? Ingat itu kerja senang ke? Farhah tak pandai nak jadi perempuan gedik apatah lagi nak buat lelaki itu jatuh cinta.

“I tak akan sia-siakan you. Janganlah you fikir I ni macam hero-hero dalam novel. Asal kahwin tanpa rela saja, si isteri disia-siakan.” – Doktor Syed Arif. 

Boleh percaya ke? Lebih-lebih lagi bila kekasih lama Syed Arif muncul kembali. Katrina Datuk Ahmad Alias tu cantiknya luar biasa. Kuat ke iman tuan doktor?

“Sebab dia, you curang, kan? Sebab dia, you lupakan I, kan? Memang dia ni perampas!” – Katrina.

“Farhah bukan perampas. I yang lamar Farhah jadi isteri I”- Doktor Syed Arif.

Mampukah Farhah tepis ‘langau’ tercantik abad ini dalam memenangi hati suami sendiri? Sedang dalam keluarga pun dia kalah dengan Katrina, inikan pula dengan ‘suami tanpa cinta’ itu.Episod 1

Syed sedih bila mengenangkan nasibnya tetapi diberi semangat oleh kak long untuk bangkit semula. Sejak kejadian 5 tahun dulu Syed Arif lebih selesa menyendiri. Kini Dr Syed Arif lebih tertekan bila mak dan rakan-rakannya mengatakan dia adalah lelaki Gay. Dr. Armand merupakan rakan serumah dan rakan sekerja ingin membantu Dr. Syed untuk mencari girlfriend untuk Dr. Syed. Rin jururawat hospital merancang untuk membawa rakan serumahnya untuk diperkenalkan dengan Dr. Syed. Farhah didatangi oleh seorang lelaki dan menuduhnya mencalarkan keretanya. Sedangkan Farhah hanya ingin mengambil kucing dibawah kereta. Bila sampai dirumah Rin meyajak Farhah makan malam bersama kawan dan doktor dihospital. Mak Dr. Syed sedih bila mendengar fitnah dari orang kampung mengatakan ananknya seorang Gay walaupun dinafikan oleh Dr. Syed sendiri. Farhah menolak tetapi demi kawan Farhah akur. Farhah yang biasa dengan berbaju kemeja besar disolek cantik oleh Rin. Armand dan Syed pergi ke tempat seperti dijanjikan. Farhah yang tidak selesa memberi banyak alasan ini menyebabkan kelewatan. Dr. Syed pula dapat merasakan Armand merancang sesuatu untuknya. Farhah terkejut bila dia terpaksa duduk disebelah lelaki yang menuduhnya mencalarkan kereta. Lelaki itu bernama Dr. Syed . Farhah berharap Dr. Syed tidak mengenalinya dengan make-up tebal yang disolek oleh Rin. Dalam berbual mereka berdebat dengan kerenah anak Dato. Bagi mengelakkan perbalahan berterusan Farhah terus meminta diri. Tetapi dalam diam Dr. Syed mengikut Farhah dari belakang. Bila keluar dari toilet Farhah terkejut bila Dr. Syed masih menunggunya. 


Episod 2
Kerana terlalu lama Farhah di toilet , Farhah ditinggalkan dan Dr. Syed dengan rela menunggu Farhah. Dr. Syed sempat meneliti wajah Farhah. Katrina pulang ke Malaysia tanpa pengetahuan ayahnya Dato Ahmad Alias. Katrina masih teringat ugutan ayahnya agar memutuskan perhubungannya dengan lelaki yang dicintai. Kartina balik ke Malaysia untuk mencari kembali cinta hatinya ( Syed ) tetapi gagal. Katrina juga sudah malas untuk meneruskan pelajarannya lagi. Farhah yang berjoging ditepi tasik ternampak seorang lelaki tua sedang siserang ashma . Farhah cuba meminta bantuan dan ternampak Dr. Syed yang tidak jauh disitu. Dengan Bantuan Dr. Syed pakcik itu dapat diselamatkan dan dihantar kehospital. Dr. Syed mengajak Farhah sarapan bersama. Dr. Syed suka melihat Farahah yang mengelabah dan kalang kabut. Dr. Syed menyuarakan agar Farhah menjadi girlfriend tiba-tiba Farhah tersembur air ke arah Dr. Syed kerana terkejut. Farhah rasa bersalah dan sanggup membayar ganti rugi. Dr. Syed hanya meminta ganti rugi untuk menjadi girlfriendnya sahaja. Tetapi Farhah berat hati untuk bersetuju cadangan Dr. Syed. Dato Alias mencari Farhah untuk memenuhi undangan  Muklis rakan niaga makan malam bersama keluarganya. Mereka meminta agar membawa Farhah untuk diperkenalkan dengan anaknya.Dato Alias marah bila Katrina pulang ke Malaysia dengan tidak menghabiskan belajarnya. Katrina memberi alasan dia tidak berminat untuk belajar. Katrina meminta izin untuk berkerja di syarikat ayahnya. Armand mengajak Syed berkaraoke dan mengajak Reen. Memandangkan Farhah susah untk ke tempat itu Reen menggunakan tektik mengatakan Armand dan Syed kemalangan. Ini membuatkan hati Farhah tak senang duduk ingin mengetahui keadaan Syed.

Episod 3

Syarat Dato Alias pada Katrina kahwin dengan pilihan ayahnya. Katrina tidak ada pilihan ini membuatkan Katrina menjadi lebih marah. Katrina dipaksa berkahwin dengan doktor yang merawat ibunya di hospital ini lebih mengejutkan Katrina. Farhah bengang dengan Reen yang menipunya. Sebenarnya Reen mengajak Farhah berkaraoke dengan doktor Armand dan Dr. Syed. Sampai ditempat karaoke Syed tergamam melihat Farhah. Farhah cuba lari ditahan oleh Dr. Syed. Dr. Syed bertanyakan hal menjadi girlfriend sementara . Farhah bersetuju tetapi dengan syarat Dr. Syed menjual 15 lukisannya. Sekiranya berjaya perjanjian mereka dikira selesai. Persetujuan mereka bermula. Dr. Syed menghubungi kak long dikampung , dia bercadang untuk membawa kawan wanita balik ke kampung hujung minggu nanti. Dr. Syed meminta tolong Armand untuk mendapat alamat rumah Farhah. Dr Syed datang kerumah Farhah dan mengajak Farhah untuk membeli baju. Dr. Syed tidak mahu Farhah memakai baju kemeja geloboh bila berdepan dengan maknya. Katrina dipaksa berkerja di pejabat dato Alias. Katrina kecewa bila ayahnya meletakkan Katrina exekutif disyarikat sahaja. bukan Jawatan yang lebih tinggi. Saat Katrina berjalan-jalan diluar , Armand yang memuja Katrina mengajak Katrina ke caffee. Walaupun Katrina tidak suka tapi dalam hati dia juga suka dengan tred Armand yang cuba memikatnya. Ada saja perbalahan bila part untuk memilih baju. Farhah tidak mahu terhutang baju dia tidak mempunyai duit dan dia mahu berjimat. Dr. Syed tetap dengan pendiriannya untuk membeli baju baru. Pulang dari membeli baju Farhah teringat-teringat bila Dr. Syed yang sangat prihatin pada Farhah. Katrina mengupah menyiasat peribadi untuk menjejaki Syed. Seperti yang dijanjikan Dr. Syed dan Farhah ke kampung untuk menjengok orang tua Dr. Syed. Kak long dan makcik Noraini menyambut gembira kedatangan Farhah dan Dr. Syed. Tetapi tidak pula pada Farhah kerana ada angsa mengejarnya ketika Farhah turun dari kereta. 

Episod 4


Episod 5

Syed Arif melamar Farhah agar menjadi isterinya. Walaupun Farhah baru menjadi kekasihnya untuk 3 hari tapi Farhah dapat mencuri hati mak cik Noraini. Lamaran Syed Arif dipandang sepi. Reen mencurahkan perasaannya pada Farhah kerana Dr. Armand tidak pernah membalas cintanya. Tiba - tiba Farhah dikejutkan dengan kedatangan polis kerumah. Farhah dibawa ke balai polis untuk disiasat kerana dituduh langgar lari. Katrina menggunakan Armand untuk mendekatkan diri dengan Syed Arif. Mak Cik Noraini dimasukkan ke hospital kerana serangan jantung. Mak cik Noraini berharap Syed membawa Farhah untuk berjumpa. Syed Arif datang kerumah Farhah dan ingin membawa Farhah bertemu Mak cik Noraini. Tetapi dikejutan bila Reen memberitahu Farhah ditahan oleh polis. Dato Alias datang melawat Farhah dan mengugut agar mengikut sahaja permintaannya. Keengganan Farhah membuatkan Dato Alias semakin marah. Dengan bantuan Syed Arif , Farhah dibebaskan dengan jaminan polis. Syed Arif menjadi pemerhati kesedihan Farhah. Farhah mencari kekuatan untuk bercerita dangan Syed Arif. Dato Alias marah bila mendapat tahu Farhah dibebaskan. Apa lagi yang menggembirakan mak cik Noraini bila melihat kedatang Farhah. Syed Arif rasa lebih lega bila melihat mak cik Noraini tersenyum. Syed Arif bertanyakan tentang lamarannya pada Farhah dipandang sepi. Farhah mahu lelaki yang mengahwini dirinya terima seadanya diri Farhah. Dia tidak mahu Syed mengahwini dirinya kerana simpati atau kerana mak cik noraini. Farhah berjumpa dengan Hakim dan berterus terang dia tidak layak untuk ditunangkan. Farhah harap Hakim boleh dapatkan perempuan lebih baik macam Katrina. 


Episod 6


Episod 7


Episod 8
Katrina memaksa ayahnya mengahwinkan dirinya dengan Dr. Syed. Dato Alias tidak boleh berbuat apa-apa kerana Dr. Syed telah berkahwin. Katrina menceritakan Dr. Syed adalah cinta pertama dan Dato Alias adalah punca mereka putus. Katrina mengintip dimana rumah Dr. Syed. Katrina gembira bila mendapat tahu dimana rumah Dr. Syed. Syed mencurahkan perasaan pada Farhah yang sedang lena. Syed berharap pintu hatinya akan terbuka untuk isterinya. Reen mendapatkan info dengan Armand siapa perempuan canti yang selalu mengganggu Dr. Syed di hospital.  Reen terkujut bila Dr. Armand mengatakan perempuan itu tidak akan mengganggu Dr. Syed kerana Perempuan itu bakal isterinya. Katrina terus mengejar Dr. Syed tetapi dipandang sepi oleh Dr. Syed. Farhah demam dengan layanan kelas pertama Dr. Syed berikan pada Farhah. Memandangkan layanan Syed baik padanya,  Farhah bertanya pada Syed adakah Syed suka padanya. Kebenaran dari kata-kata Syed membuatkan Farhah sedih kerana Syed takut untuk bercinta lagi. Armand mengubungi Syed mengatakan ada urusan penting tetapi sampai ditempat dijanjikan Kartina turut ada sama. Syed memberi amaran pada Kartina agar jangan menganggunya lagi kerana perhubungan meraka sudah berakhir. 

Episod 9


Episod 10

Dr. Syed menerima panggilan mengatakan pesakitnya Datin Khalidah pengsan dirumah. Kartina berpura-pura sedih bila melihat ibunya pengsan saat Dr. Syed datang kerumah. Katrina mengambil kesempatan tetapi dimarahi oleh Dr. Syed kerana sikap keterlaluan Katrina. Kartina cuba memberi penjelasan dia masih cinta pada syed dan dia tidak pernah curang. Lelaki bersamanya dulu hanya ingin menyakiti hati Syed kerana ayahnya mahu perhubungan mereka putus. Katrina memberi amaran pada Syed tiada perempuan yang boleh berkahwin dengan Syed selain dia. Hakim gembira dapat jumpa Farhah di pasaraya. Hakim sengaja menceritakan kisah lama antara dia dan Syed. Dato Alias bergegas balik ingin melihat keadaan isterinya. Saat Datin Khalidah ingin memberitahu hal sebanar Katrina tiba-tiba masuk dan pura - pura cuma membawa cerita yang lain. Farhah masih merajuk hanya kepingan-kepingan nota menjadi perantaraan. Armand terlalu percaya pada kata-kata Kartina. Armand sering memberi kata sinis pada Syed. Syed memberi amaran pada Armand jangan memberi info pada Katrina jika tidak mereka putus kawan. Syed gembira bila Farhah tidak marah lagi. Syed rasa bahagia. Katrina semakin geram bila Syed langsung tidak memandang dirinya. Katrina kerumah Syed dan terkejut bila Farhah membuka pintu. Kartina menyangka Farhah sebagai orang gaji Syed. Katrina memberitahu Farhah , Katrina adalah cinta pertama Syed. Katrina mengamuk bila Farhah menegakkan dirinya tetap isteri Syed. Pertengkaran berlaku antara mereka. Puas hari Farhah bila dapat menghalau Kartina keluar dari rumahnya. 

Episod 11Episod 12

No comments:

Post a Comment