Thursday, 23 October 2014

NOVEL BILA HATI BERBICARA


Dua mata saling bertatapan 
Tiada kemesraan tetapi kenapa hati 
Berbicara sesuatu yang amat sukar 
ditafsirkan oleh hati sendiri?

Banyaknya novel kini dipilih mendanjadi drama adaptasi. Ini satu lagi novel yang menjadi pilihan Bila Hati Berbicara terbitan Buku Prima. Gandingan pelakon baru mampukah mereka membawa watak dalam novel ini. Bukan mudah untuk memegang watak drama adaptasi sebenarnya ini kerana pecinta novel mereka telah menggambarkan sendiri bagaimana watak hero dan heroin mereka. Jom sama - sama kita selusuri jalan cerita novel ini sebelum ia ditanyangkan dikaca TV anda.

Mengisahkan Tania Kasturi gadis yang tinggal bersama nenek yang kian uzur. Walaupun mempunyai kelulusan dari unversiti Tania Kasturi sanggup berkerja di mini market yang berhampiran dirumah. Bagi Tania , dia senang untuk ulang alik melihat neneknya yang sudah tua. Sejak orang mak dan ayahnya meninggal akibat kemalangan Tania Kasturi menumpang dirumah neneknya dikawasan setinggan. 

Kisah Tania Kasturi bermula dalam satu kejadian , dimana Tania Kasturi terlibat dalam satu kemalangan. Emir Qasya terlanggar Tania Kasturi semasa pulang dari melawat tapak projek. Emir Qasya seorang lelaki muda bergelar jutawan ingin membangunkan projek baru dikawasan setinggan tempat tinggal Tania Kasturi dan neneknya tinggal. Dengan rasa simpati Emir Qasya membawa Tania ke hospital untuk rawatan. Tetapi Emir tidak pernah menghadirkan diri , Emir menghantar kawan rapatnya Badri untuk mengaturkan segala keperluan Tania di hospital.

Dunia Tania Qasya kosong bila neneknya meninggal , Tania dipaksa berpindah dari rumah setinggan kerana pihak pemaju inginkan tanah untuk dimajukan. Tania diterima berkerja di sebuah kilang dan mempunyai tempat tinggal. Emir cuba mendekati Tania dalam diam , Dengan kelayakkan dimiliki oleh Tania, Emir menawarkan kerja selain itu Tania diberi tempat tinggal mewah milik Emir. Ditempat kerja Tania sering diganggu oleh Taufik , Taufik yang menaruh hati pada Tania tidak pernah membalasnya. Ini membuat Taufik marah kerana setiap kali Taufik cuba mendekali Tania. Emir selalu menafikan perasaannya pada Badri tetapi Badri sedar Emir suka dapa Tania. 

Suatu hari Badri sengaja mencabar Emir , siapa yang berjaya menambat hati dan memiliki Tania. Badri ingin melihat sejauh mana Emir ingin menafikan perasaannya pada Tania. Dalam masa yang sama Badri juga menyimpan perasaan pada Tania. 

Kehidupan mereka tak lari dari gosip hingga mereka tak mampu untuk lari wartawan dan media . Emir yang selalu dikaitkan hubungannya dengan seorang model tertekan bila wartawan terus mengaitkan namanya . Tania tak mampu untuk terus hidup dengan dunia berpura-pura. Tania juga tidak lari dari wartawan yang asyik mengejarnya sejak dia berkahwin dengan jutawan muda. Kerana satu fitnah hubungan sulit Tania dan Badrul tersebar,  Emir hampir kehilangan Isteri dan kawan . 

Namun Emir percaya setiap yang berlaku pasti ada jalan penyelesaian. Demi perhubungan persahabatan dan perkahwinan Emir perlu pandai menyelesaikan percaturan hidup.
Sinopsis dari kulit novel EMIR Qasya adalah seorang lelaki muda bergelar jutawan. Kisah hidupnya selalu diintai wartawan kerana dia dikenali sebagai salah seorang selebriti yang paling popular di Malaysia. Emir Qasya amat mementingkan darjat dan keturunan dalam memilih calon isteri supaya setaraf dengan kedudukannya. Dalam masa yang sama, Emir Qasya berjumpa dengan seorang perempuan bernama Tania Katsura di dalam keadaan yang tidak terduga di kawasan rumah setinggan yang diberi nama Lembah Jingga.Emir Qasya merasakan Tania Katsura seorang perempuan yang istimewa tetapi dia selalu menafikan hatinya jatuh cinta dengan Tania Katsura kerana dia merasakan yang Tania Katsura tidak memenuhi ciri-ciri perempuan yang layak menjadi isterinya. Tetapi akhirnya dia sendiri memerangkap Tania Katsura dalam perkahwinan terpaksa kerana cabaran Badri Fathul sahabatnya.


Sesuatu telah terjadi dalam perkahwinan mereka kerana fitnah dan dendam Taufik terhadap Tania Katsura. Tetapi kerana fitnah itu juga hubungan mereka yang retak kembali bertaut.Episod 1

Emir Qasya hidupnya yang dihimpit oleh wanita jelita membuatkan dirinya sering diburu oleh wartawan. Semua wanita sengaja mencari tumpuan dan harta yang dimiliki oleh Emir. Emir Qasya merancang menjana projek yang bernilai berbilian ringgit. Tania Kasturi tinggal di kawasan setinggan bersama neneknya. Kesihatan neneknya membuatkan Tania sering mengambil cuti ditempat kerjanya. Tania juga pernah beberapa kali telah diberi amaran tokey ditempat kerjanya. Gosip perkahwinan Emir dan Babe model terkenal membuatkan Emir tak senang duduk. Kehidupannya lebih sesak dengan wartawan yang selalu mengejarnya. Emir juga terpaksa menyorok demi melepaskan diri. Tania dikejutkan bila kawasan setinggan tempat tinggalnya akan diambil alih oleh pemaju. Tania naik berang bila pemaju memaksa penduduk kampung untuk berpindah. Episod 2

Tania dan penduduk setinggan bila kemudahan asas makin tidak teratur. Bekalan air dan electrik selalu terputus. Tania juga terpaksa mengambil cuti kerana neneknya sering sakit. Emir tidak bersetuju bila pejabat peguam mengeluarkan burget pampasan yang terpaksa membawar ganti rugi kepada penduduk setinggan. Pada Badri bayaran itu wajar kerana penduduk setinggan itu telah tinggal puluhan tahun.Yean anak tokey tempat Tania berkerja banyak membantu. Walaupun Tania pernah menolak lamaran Yean. Tania terlalu banyak terhutang budi kena menjaga kebajikan Tania dan nenek.  Episod 3
Kehidupan Tania dan nenek semakin sukar , Nenek yang memikirkan dimana mereka akan berpindah bila pemaju mendesak agar mereka terus berpindah. Tania dilantik menjadi orang perantaraan antara pemaju dan penduduk kambung ini kerana sikap berani Tania menegakkan kebenaran. Syarikat pemaju bersetuju memberi pampasan tetapi dengan jumlah yang sedikit. Babe tidak sabar untuk berkahwin dengan jutawan muda Emir tetapi Emir tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan tentang hubungan mereka. Ini membuat Babe marah dan beranggapan Emir tidak serius tentang hubungan mereka. Tania dikejutkan dengan berita neneknya jatuh di bilik air. Tania berlari untuk melihat keadaan neneknya.

Episod 4
Emir dan Badri pergi ketapak projek ( kawasan rumah setinggan ) atas desakkan orang kampung. Dalam perjalan Emir terlanggar Tania ketika berlari menuju kerumah. Badri kesihan melihat keadaan Tania. Emir membiayai semua kos rawatan Tania dan nenek di hospital. Emir diselubungi rasa bersalah kerana melanggar Tania. Penduduk kampung terkejut bila mendengar Tania kemalangan. Badri sentiasa memerhatikan Tania di hospital atas arahan Emir. Bila Tania sedar dari pengsan , Tania lari dari hospital kerana risaukan neneknya yang berada dirumah.

Episod 5
Emir cemas bila mendapat tahu Tania lari dari hospital malah Emir menyalahkan Badri kerana tidak menjaga Tania. Badri kerumah Tania , Badri memberi jaminan akan menyelesaikan masalah dengan pemaju. Badri yang menyamar sebagai wartawan membuat hati Tania lebih lega kerana Badri sudi menolongnya. Emir terus mendesak agar penduduk kampung setinggan berpindah. Badri mengharapkan keputusan untuk memaksa penduduk setinggan diberi tempuh sebulan untuk memberi peluang mencari tempat tinggal baru. Tania diberhentikan kerja dan Yean tidak dibenarkan untuk berjumpa dengan Tania. Masalah Tania bertimpa-timpa dan cukup tertekan dengan keadaannya kini .

Episod 6
Nenek berharap agar Tania dapat membina hidup yang lebih baik. Nenek menyuruh Tania menggunakan duit simpanan untuk membeli sebuah rumah untuk membina kehidupan baru mereka. Tetapi ditolak oleh Tania. Emir dan Badri ke kawasan setinggan . Tania terkejut bila Badri menjadi juru cakap pemaju . Dalam kekalutan pemaju untuk membuat kerja-kerja. nenek tiba-tiba jatuh terus tidak sedarkan diri. Akibat dari jatuh nenek disahkan meninggal dunia. Tania terlalu sedih dan menuduh Badri dan Emir punca kematian neneknya.

Episod 7
Tania tak dapat menerima kehilangan neneknya. Mastura mengajak Tania berkerja kilang dan kilang itu menyediakan asrama. Penyelia kilang, En. Sabri suka pada Tania. Emir dan Badri terkujut bila Tania pengsan didepannya. Tania masuk hospital kerana tekanan darah rendah kerana terlalu penat. Emir memperkenalkan diri sebagai CEO. Emir meminta maaf dan dia akan memberikan perkhidmatan yang terbaik semasa Tania menjalani rawatan di hospital. Tania semakin benci pada Emir kerana terlalu angkuh dengan hartanya. Emir mengarahkan pada Badri agar memindahkan semua barang Tania ke asrama pekerja agar Tania tidak akan mengganggu urusan kerja kawasan setinggan. Keluar dari hospital Tania terkejut bila semua barang rumahnya telah dipindahkan ke asrama pekerja.

Episod 8
Tania terpaksa berpindah ke asrama pekerja atas arahan Emir. Bagi Emir lepas ketiadaan Tania dikawasan setinggan kerja-kerja penyelenggaraan tanah akan menjadi mudah kerana tiada lagi yang menghalang. Badri tidak setuju dengan sikap Emir yang lebih mementingkan dirinya dari perasaan penduduk kampung. En. Sabri membuatkan Tania kurang selesa dengan sikapnya. Penduduk kampung sudah ramai yang berpindah dan ada segelintirnya yang masih berdegil.

Episod 9
Tanpa sedar sebenarnya Tania berkerja di syarikat milik Emir. En. Sabri memohon maaf pada Tania . En. Sabri berjanji tidak akan mengulangi yang membuatkan Tania tidak selesa. Emir pergi membuat lawatan kilang dan bertembung dengan Emir. Tania tidak menyangka dia akan bertemu lagi lelaki yang bernama Emir Qasya.  Badri telah membuat temujanji untuk Tania dan Emir. Tania mengucapkan terima kasih bagi pihak penduduk setinggan prihatin dengan suara penduduk kampung. Badri marah pada Emir kerana sengaja mengusik dan membuli Tania hingga Tania menjadi takut.

Episod 10
Emir menyuruh Tania menghantar resume padanya . Setelah melihat resume, Tania di tawarkan kerja di syarikat Emir dengan kelayakkan Tania yang memegang segulung Ijazah. Tania perlu ada disyarikat itu untuk meneruskan perjuangannya untuk penduduk setinggan lembah jingga. Tania mengharap Badri dapat membantunya di pejabat nanti. Di pejabat Tania dibawah seliaan Taufik Pengurus projek . Badri risau Tania dibawah seliaan Taufik kerana sikap Taufik yang lebih anggresif pada perempuan. Emir faham tetapi Emir yakin Tania pandai menjaga diri.  

Episod 11
Tania dapat tuntuan yang diminta untuk penduduk setinggan . Emir terpaksa akur untuk kerana tidak mahu kehilangan Tania. Badri dapat merasakan Emir suka pada Tania. Emir menyalahkan Badri kerana mengambil Tania berkerja di syarikat Bumi maju dalam masa yang sama Emir tidak mahu mengaku yang Emir suka pada Tania. Penduduk kampung setinggan gembira bila Tania membawa surat tentang tuntutan mereka dipersetujui oleh pemaju. Tania menyuruh Ketua kampung memberi surat penghargaan untuk CEO pemaju kerana bersetuju dengan tuntutan mereka. 

Episod 12
Tania cuba mempelajari sikap Emir , banyak perkara yang menyakitkan hatinya. Emir yang suka menyakitkan hatinya. Badri banyak menasihatkan Tania Emir tidak seburuk yang disangkakan. Taufik terkejut bila Tania ditukarkan dibahagian Marketing . Taufik terus mencuba mendekati Taufik tetapi Tania terus menolakknya. 


Episod 13
Tania terus tidak selesa dengan kehadiran Taufik yang sering mengganggunya. Perjalan pulang dari kerja . Taufik teruk mengejar Tania. Taufik terkejut bila melihat Emir . Emir mengambil keputusan untuk menghantar Tania ke asrama. Tania marah bila Emir sengaja menyentuhnya. Badri menasihatkan Emir jangan lakukan sesuatu yang Tania tak suka jika Emir ingin melihat Tania berkerja di syarikatnya. Emir gembira kerana hasil kertas kerja Tania berhasil mendapatkan projek baru di syarikat. Tania marah bila Emir menyuruh Tania berpindah di Kondo mewah milik Emir. Tania tidak mahu dianggap sebagai perempuan simpanan emir. Tetapi Emir ada alasan tersendiri kerana memberi kondo mewah pada Tania. Emir mengutamakan keselamatan Tania . Sebagai majikan Emir perlu menjaga kebajikan pekerjanya. Emir akhirnya meluahkan rasa hatinya. Badri menjauhkan diri dari Tania. Memberi peluang Emir mengenali Tania lebih rapat. 

Episod 14
Emir terkejut bila Kamilia datang mencarinya. Emir terpaksa keluar dengan Emir karana Kamilia ingin menawarkan projek pada Emir. Badri menolong Tania berpindah di Kondo mewah. Dalam masa yang sama Emir juga ke kondo. Tania terkejut bila Emir ada di kondo itu. Emir memberi alasan untuk mencari barang yang tertingal. Badri membawa Tania ke rumah Emir. Badri sedar Emir bulan lawannya. Jika Emir ingin bersaing merebut hati Tania. 

Episod 15
Tania rasa rendah diri bila Emir suka merendah - rendahkan dirinya de depan Babe. Babe terkejut bila Emir mengajak Tania balik bersama. sedangkan Badri terpaksa menghantar bBabe balik . Babe dapat merasakan Emir dan Tania ada hubungan. Babe menghantar gambar Tania kepada Kamilia dan mengatakan Emir sudah ada pengganti. Kamilia marah dan menghina Tania . Kamilia mengatakan Tania tak layak untuk Emir. Emir memberi alasan pada Kamilia dia tidak mahu terikat kepada mana-mana perempuan. Emir risau jika Kamilia mengapa-apakan Tania. Emir tahu Kamilia sanggup buat apa saja untuk dapatkan sesuatu. Emir terkejut bila mamanya datang dari luar negara. Mamanya dapat merasakan perubahan pada anaknya. 

Episod 16
Badri mengambil Tania dirumah atas arahan Emir. Tania cuba meluahkan perasaannya pada Badri tetapi dinafikan oleh Badri. Badri tak mahu Tania terus mengharap cinta darinya. Mama Emir perasan Emir dan Badri menyimpan sesuatu rahsia . Semasa di pejabat Mama Emir terkejut dengan kehadiran Tania. Emir seperti biasa menyakiti hati Tania . Mama Emir tidak suka dengan sikap anaknya bila melayan Tania . Tania mengambil keputusan untuk berhenti kerja . Dia tidak mahu ada apa-apa yang melibatkan dirinya terus berurusan dengan Emir. 

Episod 17Episod 18


Episod 19


Episod 20
Babie marah bila khabar perkahwianan Emir tersebar. Lebih geram lagi pengantin perempuan bukanlah dirinya. Babie memulangkan semua barang yang pernah diberi pada Emir. Badri memberi amaran pada Taufiq supaya tidak mengganggu Tania dan menghormati Tania sebagai isteri kepada majikan . Persiapan majlis perkahwinan diuruskan oleh Emir sendiri. Tania panik bila Emir sakit. Emir mempunyai gastrik yang kronik. Badri risau keselamat Tania, Badri takut sesuatu yang buruk berlaku pada Tania. Ada perasaan tak puas hati pada Badri bila Tania dan Emir bersama. Perkahwinan Emir dan Tania berlangsung seoerti yang dirancang . Badri tetap terluka bila Tania sudah sah menjadi isteri Emir. 

Episod 21
Kamilia kesal kerana meninggalkan Emir dulu dia terima Yang Emir bukan jodohnya lagi, Babie pula mencari cara bagaimana ingin menghancurkan rumahtangga Emir yang baru bermula . Tania dan Emir mengambil keputusan untuk berkawan sebelum cinta berputik . Mereka masih mencari persefahaman untuk hidup berdua.

Episod 22 
8 comments:

 1. Bila hati berbicara ni macam da penah baca dulu dulu... Kena korek balik almari nih...

  ReplyDelete
  Replies
  1. ini novel lama tahun 2007
   satu cerita santai .. harap penampilan baru tidak mengecewakan ...

   Delete
 2. Pernah baca buku ni tp cari balik tak jumpa lak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih singgah .... jom cari balik novel ni ... dan layan sama2 ..

   Delete
 3. Jalan cerita drama yg kat tv3 tu macam lambat sket.. banyak dragging.. bila dah tengah-tengah siri baru nampak menarik..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebelum - sebelum ini byk baca review kata novel ni boring ...
   saya percaya bila didramakan novel ini akan jadi menarik tetapi bila tengok drama dah separuh ni baru nampak menariknya.... Tapi sejujurnya saya kesian dengan Badri... Harta bukanlah segalanya terpaksa berkorban cinta demi adik angkatnya.

   Delete
 4. Boring layn citer ni kt tv3..pelakonnya mcm kayu especially heroin..mcm lost n x menjiwai watak..lakonan badri pun mcm kayu jgk..jln citer pun bosan..napela citer sengal n klise mcm ni tayang kt tv3 ni..citer ni lgteruk dr citer jika aku x sempurna..

  ReplyDelete
 5. Best citer ni wlaupun pd awalnya agak bosan skit. Tak sabar tunggu tygn cerita ni day by day. Dah mula jatuh cinta dgn watak emir qasha..hm..romantiknyerrr...heroin pun x de kurgnyerr...sama2 cantik dan padan

  ReplyDelete