Friday, 29 January 2016

NOVEL ISTERI VS TUNANG

Ketentuan yang tidak pasti ... itulah meresahkan hati.


Pertama kali tengok iklan drama ni memang rasa terpikat untuk mendapatkan novel ini. Mana taknya Dato Vida ada dalam iklan promo drama ni. hihihi memang kelakar bila tengok. Saya gigih dapatkan juga novel ini sebelum drama ini bermula . Kini saya baru faham. Novel mempunyai ketebalan 437 muka surat ini cerita santai dan mudah dihadam ( mudah difahami ).Jom ikuti sedikit review tentang cerita ini. Alana Sofea gadis yang berumur 25 tahun masih belum terfikir untuk mengakhiri zaman bujangnya. Lebih bengang lagi bila Putri dan Mia ( adik Alana ) menyuruh Alana mencari teman lelaki. Alana menganggap jodoh itu adalah ketentuan . Suatu hari berlaku satu insiden Alana dan Zaim Azfar CEO muda menjadi kegilaan setiap gadis. Keangkuhan dan keegoan Zaim mendatangkan kemarahan pada Alana. Keceluparan mulut Zaim juga membuatkan Alana mencabar diri Zaim agar mengahwininya. Pertemuan mereka dipanjangkan bila bertemu di najlis pertunangan Putri dan Shamsul. Shamsul merupakan kawan baik Zaim. Apabila fikiran mula tenang , Alana tersedar bahawa tindakannya adalah bodoh dan Alana menghubungi Zaim agar membatalkan rancangan untuk masuk meminangnya. Demi ego seorang lelaki, Zaim terus menyahut cabaran itu. Tanpa pengetahuan Alana , keluarga Zaim datang meminang tanpa pengetahuan Alana. Ketika itu Alana pergi ke Penang atas urusan kerja. Puan Khairunissa gembira kerana rupa-rupanya Zaim adalah anak kepada sahabatnya dan impian untuk berbesan semakin cerah. Alana terkejut bila keluarganya telah menerima lamaran dari keluarga Zaim. Alana juga marah pada Zaim kerana meneruskan niatnya walaupun telah diberitahu agar membatalkan niat sebelum ini.


Kehadiran Irfan Fakrul dirasakan tepat pada waktunya. Dengan bantuan lelaki itu, Alana meminta dia menyamar sebagai kekasihnya dan berjumpa dengan orang tua Alana bagi membatalkan pertunangan antara Alana dan Zaim. Bantahan daripada Encik Dahlan menyebabkan Alana terpaksa akur untuk mengahwini Zaim demi menjaga nama baik dua keluarga.

Kemenangan pada Zaim membelenggu Alana dalam perkahwinan tanpa perasaan cinta. Kehadiran Amira Irdina cuba merampas Zaim dari Alana. Pada awalnya Alana yang tidak kisah lama kelamaan timbul rasa cemburu bila Zaim dan Amira lebih berani untuk bermesra dikhalayak ramai. Amira Irdina bekas tunang Zaim dan putus tunang kerana kecurangan Amira. Amira terus merayu agar Zaim dapat menerima dirinya dengan alasan Amira sudah berubah dan menyesal.

Putri yang banyak memberi semangat pada Alana untuk berdepan dengan perkara ini. Tambah memilukan bila Zaim minta izin untuk bertunang dan berkahwin dengan Amira. Alana tidak dapat menafikan dia sudah mula sayang pada Zaim. Alana cuba bertanya pada Zain ( adik Zaim ) mengapa Zaim putus tunang.  Kemesraan Alana pada Zain mengundang kemarahan pada Zaim.

Alana tidak tahu bila hatinya mula sayang pada Zaim. Apa bila Amira sudah sah menjadi tunang Zaim , Amira pun memulakan misi untuk mendapatkan perhatian Zaim dan menyingkirkan Alana dalam hidup Zaim. Hari pernikahan semakin hampir, Zaim semakin resah . Dia sendiri tidak faham mengapa dia tidak boleh berpisah dengan Alana. Ini membuatkan Amira rasa cemburu bila Zaim melebihkan Alana. Dengan rancangan yang dibuat oleh Amira , Amira berjumpa Alana dan memberitahu Amira kini mengandung anak Zaim. Ini menambahkan kesakitan pada Alana.

Tanpa penjelasan dari Zaim Alana percaya kata-kata Amira .Alana yang nekad untuk lari tanpa sebarang kata , membuatkan Zaim tak senang duduk. Zain tempat Zaim meluahkan rasa. Zaim mengakui dia sudah jatuh cinta pada Alana tetapi Zaim ego untuk meluahkan. Zaim sudah tiada hati pada Amira tetapi terpaksa meneruskan majlis perkahwinan dengan Amira. Alana menyorok di rumah Putri , setelah keadaan reda Alana pulang kerumah Zaim. Zaim bersyukur bila Alana pulang kerumah.

Dihari pernikahan Zaim dan Amira , Alana meminta izin untuk pulang kerumah keluarganya. Zaim dikejutan dengan panggilan telefon disaat Zaim berjabat tangan untuk akad nikah. Alana kemalangan. Zaim yang terkejut lalu meninggalkan majlis dan pergi ke hospital untuk melihat keadaan Alana.

Keadaan Alana stabil tetapi anak dalam kandungan tidak dapat diselamatkan. Zaim terkejut bila doktor memberitahu Alana mengandung. Zaim kesal kerana egonya dia kehilangan anak yang dikandung oleh Alana.  


Selepas kejadian itu Zaim memberi perhatian penuh pada Alana. Hingga Alana sendiri terfikir mengapa Zaim tidak kerumah Amira , madunya. Alana tidak mahu Zaim berat sebelah hingga mangabaikan Amira. Walau bagaimana pun keadaan sebenar terbongkar bila mertuanya Puan Sri Linda. Zaim membatalkan majlis pernikahan walaupun Amira merayu agar Zaim meneruskan majlis pernikahan tetapi Zaim tetap nekad untuk membatalkan majlis itu.

HAti Alana gembira bila suaminya tidak perlu dikongi dengan perempuan lain. Perhatian Zaim hanya untuk Alana. Zaim membawa Alana berbulan madu agar mereka akan di kurniakan ahli baru sebagai penyeri rumahtangga mereka. Zaim menyesali apa yang berlaku hingga mengabaikan Alana. Peluan ini tidak akan dibiarkan berlaku lagi.


Sinopsis dari kulit novel 

Insiden yang berlaku dengan Zaim, seorang lelaki yang angkuh di mata Alana membangkitkan kemarahan gadis itu lantas tanpa berfikir panjang telah mencabar lelaki itu untuk mengahwininya. Demi ego seorang lelaki, Zaim menyahut cabaran itu.Apabila fikirannya mula tenang, Alana tersedar yang dia telah mengambil tindakan yang bodoh dan meminta Zaim membatalkan rancangan peminangan. Walau bagaimanapun, dia terkejut apabila kedua ibu bapanya telah menerima pinangan Zaim.Kehadiran Irfan Fakrul dirasakan tepat pada waktunya. Dengan bantuan lelaki itu, Alana meminta dia menyamar sebagai kekasihnya dan berjumpa dengan orang tua Alana bagi membatalkan pertunangan antara Alana dan Zaim.Bantahan daripada Encik Dahlan menyebabkan Alana terpaksa akur untuk mengahwini Zaim demi menjaga nama baik dua keluarga.


Setelah berasa puas kerana dapat menyahut cabaran Alana, Zaim kembali menjalinkan hubungan dengan Amira Irdina, bekas tunangnya.

Bagaimanakah kesudahan hubungan Alana dan Zaim? Mampukah bahtera yang didirikan atas dasar ego dan tanpa cinta berkekalan? Atau, berjayakah Amira menyingkirkan Alana dari kehidupan Zaim? Siapakah sebenarnya yang menjadi orang ketiga? Amira? Alana? Antara isteri dan tunang… yang manakah akhirnya menjadi pilihan?

Episod 1
Zaim Azhar sibuk sebagai CEO , Demi kebahagiaan Zaim mummynya ingin menjodohkan Zaim dengan salah seorang anak kenalannya. Walaupun Zaim pernah putus tunang dia tidak pernah untuk mencari pengganti. Alana Sofea dikejutkan bila adiknya Mia bertanya tentang hal perkahwinan . Terlepas dari pertanyaan Mia , Putri sahabatnya cuba mencarikan teman pada sahabatnya. Alana yang tidak berapa minat melihat gambar yang diberi oleh Putri. Putri memperkenalkan lelaki itu adalah Zaim Azhar kawan baik Shamsul. Alana merasa bengang dengan seorang lelaki yang hampir melanggarnya di tempat letak kereta. Selain itu dengan lelaki yang sama Alana marah pada lelaki itu bila mengambil parking dan memotong barisan dikaunter bayaran. Pada Alana lelaki itu rude dan sombong. Zaim meminta maaf beberapa kali tetapi mulut Alana tidak berhenti memarahi Zaim. Dengan perasaan marah Alana mencabar Zaim agar meminangnya jika dia lelaki yang berani. Sahutan Alana diterima oleh Zaim dan dalam masa yang sama mummynya menghnatar gambar sama seperti wajah Alana untuk calon isteri pilihan Puan Sri Linda . Zaim terkejut bila berjumpa dengan Alana di majlis pertunangan Shamsul dan Putri. Zaim memperkenalkan Alana adalah kekasihnya. Alana begang kerana Zaim sengaja mencari punca pergaduhan. 

Episod 2
Setaip pertemuan ada saja yang tak kena tetapi pada Zaim , Alana sering buat dirinya tersenyum . Alana nekad untuk berjumpa Zaim dan mohon agar Zaim membatalkan niat untuk meminangnya. Alana lega kerana memberitahu Zaim tentang niatnya sekurang-kurangnya Zaim tidak akan datang kerumah. Pada Zaim dia akan meneruskan niatnya itu. Tetapi Zaim takut Alana akan menolak pinangannya. Kebetulan Zaim melihat instagram Alana yang bersiap untuk ke Penang. Zaim mencari peluang untuk datang meminang Alana ketika Alana di Penang. Puan Sri Linda terkejut bila nama Alana Sofea keluar dari mulut Zaim. Anak gadis yang diidamkan untuk dijadikan menantu. Tambahan pula Alana adalah anak sahabat baiknya. Pulang dari Penang Alana terkejut bila mama dan papa Alana telah menerima pinangan dari keluarga Zaim. Alana bengang pada Zaim kerana tidak menepati janji.  

Episod 3
Alana terus berjumpa Zaim. Zaim kata Alana yang memulakan dan mencabarnya untuk datang meminang. Jadi tidak perlu nak salahkan dirinya. Alana terus bengang bila Zaim menyalahkan diri Alana. Alana memberitahu Puteri yang dia telah bertunang dengan pilihan keluarga semasa Alana di Penang. Amira tidak puas hati bila mendapat tahu Zaim sudah bertunang. Puan Sri Linda dikejutkan bila Zaim mempercepatkan majlis pernikahan. Alana tak puas hari bila Zaim membuat keputusan sendiri tanpa berbincang. Tan Sri Hamzah ( papa Amira ) cuba memancing Zaim tentang projek kerjasama . Zaim terpaksa terima semua syarat yang Tan Sri Hamzah demi syarikatnya walaupun syarat itu tidak masuk akal. Semuanya kerana Amira . Alana berjumpa dengan Ifran Fakrul untuk menyemar sebagai kekasih Alana. Ifran Fakrul ada sepupu Puteri. Zaim ternampak Alana bersama Ifran Fakrul .

Episod 4
Zaim jumpa dan ingin memberitahu Amira tentang projek usaha sama. Tetapi Amira terkejut bila zaim menerima syarat- syarat yang dibuat oleh Tan Sri Hamzah. Alana meneliki membaca kontrak yang Zaim beri padanya. Alana terkejut dengan tawaran mewah yang diberi . Tan Sri Hamzah memujuk Amira agar tidak mengejar Zaim lagi. Dalam kepala Amira hanya 1 untuk memiliki Zaim kembali. Majlis perkahwinan zaim dan Alana semakin dekat. Alana terpaksa mengikut mamanya membuat persiapan perkahwinan termasuklah Zaim. Alana berjumpa Puteri dan minta maaf atas kejadian Fakrul dirumahnya. Alana juga berjumpa Fakrul dan minta maaf. Tiba-tiba Zaim datang semasa pertemuan Alana dan Fakrul. Zaim membawa Alana berjumpa keluarganya. Zaim mengingatkan Alana agar berpewatakan elok depan keluarganya. Tanpa disangka Mummy dan daddy Zaim suka dengan Alana. Amira semakin resah bila pernikahan Zaim semakin hampir. Atas nasihat Zaza ( kawan Amira ) dari ingin memiliki Zaim kenapa tidak cuba ambil hati zaim. Berbuat baik dan jangan cerita pasal kahwin. Tindakan pertama Amira menghantar makanan pada Zaim dan Zaim menghantar message terima kasih. Amira gembira bila tindakannya mengena. Zain memberi amaran pada Amira agar jangan mengganggu Zaim. Zaim memerhati Alana yang keluar dengan Fakrul.

Episod 5
Puteri terkejut bila Zaim diperkenalkan sebagai tunang Lana. Dalam masa yang sama Shamsul tunang Puteri turut ada sama ketika itu . Amira terus mengganggu Zaim . Amira semakin berani mengugut Zaim. Zaim ke kondo yang dibelinya dulu. Zaim ternampak barang-barang milik Amira. Perkahwinan Zaim dan Alana disambut meriah dengan restu kedua keluarga. Zaim membawa Alana ke kondo agar Alana hidup lebih selesa. Mereka memilih duduk bilik berasingan kerana mereka berkahwin bukan dasar suka sama suka. Majlis resepsi dia adakan di sebuah holeh terkemuka. Amira berjumpa dengan Alana dan memperkenalkan diri sebagai bekas tunang Zaim.

Episod 6
Mummy dan daddy Zaim menghadiahkan tiket honeymoon ke Amsterdom. Alana sangat gembira. Zaim memerhatikan Alana dari dekat. Zaim nekad untuk melupakan Amira. Tetapi Amira sebaliknya terlalu onses pada Zaim. Pulang dari honeymoon Alana sibuk dengan memberi cenderahati yang dibeli. Ke datang Mummy dan mama ke rumah lebih meriah. Walaupun Alana masih belajar menyesuaikan diri. Semasa berjumpa puteri Alana terserempak dengan Zaim dan Amira bermesra di shopping mall. Alan terkejut bila melihat adegan mesra di depan mata.

Episod 7
Setelah menyaksikan adegan mesra Zaim dan Amira , Alana terus kerumah mertuanya. Sementara menanti untuk makan , Alana sempat bertanya dengan Zain tentang kenapa Amira dan Zaim putus tunang. Zaim ternampak Alana dan Zain berbual mesra. Zaim sengaja bertanya Alana sama ada Alana ada hubungan Zain. Alana pun sengaja mencari mencari kesalahan Zaim yang bermesra dan Amira. Alana terasa hati bila Zaim tidak pernah menjaga hatinya. Alana banyak bercerita pasal Zaim pada Fakrul. Perang dingin tercetus antara mereka . Zaim mula menunjukkan skill untuk memujuk isteri yang sedang merajuk. Zaim mohon maaf pada Alana . Zaim buat satu kejutan untuk hari jadi Alana dirumah mummy dan daddy Zaim. Alana terharu dan gembira. Kegembiraan Alana berubah bila melihat  Amira turut serta dalam Majlis itu. Alana mohon minta diri dan keluar dari rumah tanpa pengetahuan Zaim.

Episod 8
Kehilangan Alana merisaukan Zaim. Alana mencari kekuatan untuk berdepan dengan semua ini. Amira rasa terhina bila Zaim membiarkan Amira sendiri dan sibuk mencari Alana. Amira paksa Zaim untuk bertunang dalam masa terdekat. Zaim seperti tiada pilihan untuk menolak. Zaim memberitahu Alana yang dia mahu bertunang 2 minggu lagi. Keputusan Zaim terpaksa diterima walaupun hati Alana sakit. Zaim juga mengumumkan pada keluarga Alana untuk dia bertunang dengan Amira. Mummy dan Zain membantah keras kerana dia kesian pada Alana. Mama dan Mummy memujuk Alana agar jangan bersetuju tetapi Alana redha jika itu yang boleh membahagiakan Zaim. Zaim tahu hati Alana sakit tapi Zaim lakukan semua ini terpaksa. Mama dan papa Alana minta maaf pada Alana kerana memaksa Alana terima Zaim dulu. Jika mereka tidak memaksa Alana perkara ini tidak akan berlaku. Zaim ternampak Alana keluar dengan Fakrul. Zaim marah kerana Alana sengaja menyakitkan hatinya. pertengkaran berlaku bila Alana menuntut cerai dari Zaim.


Episod 9Episod 10


Episod 11
Zaim masih memikirkan ke mana Alana menghilang. Zain menawarkan diri untuk mencari Alana. Zain jumpa Alana dirumah Puteri. Zain cuba memujuk agar Alana kembali pada Zaim tetapi Alana mengenakan syarat. Buktikan bahawa Amira tidak mengandung. Zaim berjaya membuktikan apa yang dikatakan oelah Amira adalah palsu. Setelah Puteri memujuk Alana. Alana sedar dia telah mengabaikan Zaim. Alana pulang kerumah Zaim dan disambut dengan kesyukuran. Hubungan Alana dan Zaim semakin baik . Alana merasa ada perubahan pada dirinya. keadaan tak sihat Alana merisaukan Zaim. Mummy Zaim menyuruh Alana membuat pemeriksaan takut penyakitnya Alana akan melarat. Alana pergi buat pemeriksaan di klinik dan doktor mengesahkan Alana mengandung. Alana terkejut dengan berita itu. Persiapan perkahwinan zaim dan Amira semakin hampir. Ini membuatkan Zaim sibuk. Amira semakin bengang bila Zaim melebihkan Alana.

Episod 12
Orang pertama yang tahu Alana mengandung adalah Puteri dan Mia. Alana terpaksa merahsiakan kandungannya dari pengetahuan Zaim Alana tak mahu mengganggu Zaim untuk persiapan perkahwinan Zaim dan Amira. Tan sri Hamzah mengharap zaim tidak berkahwin dengan Amira kerana sikap Amira yang terlalu mementingkan diri sendiri. Tambahan pula Amira semakin berani mengganggu Alana. Sebelum Alana ke rumah orang tuanya , Alana minta maaf dan dia akan terima apa saja keputusan Zaim selepas menikah dengan Amira. Alana mohon pada Zaim dia tidak boleh hadir di pernikahan Zaim. Zaim berjanji dia akan jadi suami dan sayang pada Alana selamanya. Zaim masih tidak mampu menjawap bila Alana bertanya kenapa Zaim perlu berkahwin dengan Amira jika benar Zaim sayang pada Alana. Di hari pernikahan , Zaim seperti tidak gembira. Saat lafaz akad Shamsul menerima panggilan talifon. Tiba - tiba Zaim terkejut dan terus membatal pernikahan itu. Zaim terus meninggalkan majlis. Suara Amira terus memanggil Zaim tidak diendahkan.


Episod 13
Majlis pernikahan Zaim dan Amira dibatalkan. Sampai di hospital Zaim diberitahu keadaan Lana lemah dan kandungan Alana tidak dapat diselamatkan. Zaim terkejut bila doktor memberitahu Alana keguguran. Zaim kesal kerana tidak menjaga Lana dengan baik. Zaim menjaga Lana di hospital. Emosi Lana agak terganggu bila mengetahui anak dalam kandungan gugur. Alana sedih dan menyelahkan dirinya sebab kemalangan. Puteri memberitahu Fakrul , Alana kemalangan. Tan Sri Hamzah berjumpa Zaim untuk menyelesaikan masalah Amira. Zaim berjumpa dengan Amira dan berterus terang yang Zaim tidak boleh terima Amira kerana Alana . Amira berpura - pura sedih depan Zaim untuk meraih simpati Zaim. Alana sering menyoalkan pada Zaim , Zaim harus adil pada Amira kerana kini Zaim sudah ada 2 isteri. Zaim akan cuba mengelak bila Lana bercerita pasal Amira. Amira menghantar surat saman pada Zaim. Zaim terus berjumpa Amira dan menyuruh Amira menarik balik saman jika Zaim juga akan teruskan .

Episod 14
Alana terkejut bila mummy memberitahu yang Zaim tidak jadi bernikah dengan Amira.  Selama ini Zaim hanya mendiamkan diri dan cuba mengelak. Akhirnya Zaim meluahkan hati yang dia betul - betul cintakan Lana. Lana bahagia bila mendengar kata-kata azimat dari Zaim. Tan Sri Hamzah menyuruh Amira menarik balik saman tetapi Amira enggan. Amira datang ke pejabat Zaim dan mengamuk di bilik pejabat Zaim. Kedatangan Tan Sri Hamzah ke pejabat Zaim mengejutkan dirinya. kerana apa yang berlaku adalah perbuatan anaknya sendiri. Tan Sri Hamzah juga minta maaf dan dia menarik balik saman yang dikeluarkan oleh Amira. Puteri dan Shamsul akhirnya menikah. Fakrul jumpa Alana dan memberitahu yang dia sudah bertunang. Zain memperkenalkan kekasihnya Nisa ( setiausaha Zaim ) pada keluarga. Ziam membuat pengumuman  yang zaim dan Alana akan pergi honeymoon untuk kali kedua. Zaim mengharapkan honeymoon kali ini akan memberi sinar baru untuk dirinya dan juga Alana.

Episod 15


Episod 163 comments:

  1. salam..... boleh tak review novel rehan makhtar yang terbaru #hurt ... tq

    ReplyDelete
  2. Salam, boleh tak review novel terbaru mr. Mrs. Sweet ☺

    ReplyDelete
  3. Boleh tak beri review novel kahwin dengan saya aleya anessa.

    ReplyDelete