Thursday, 17 August 2017

OMEGA 3 NUTRISI UNTUK KECERDASAN OTAK ANAK

Omega-3 telah dikenal sejak lama sebagai nutrisi penting bagi perkembangan otak. Itulah sebabnya, ibu hamil sangat disyorkan untuk mengambil suplemen Omega-3 dengan tujuan untuk memenuhi keperluan asid lemak ini dalam tubuh, yang umumnya sangat kurang didapatkan dari pola makan sehari-hari, agar perkembangan otak dari janin yang dikandungnya dapat penyerapan yang optimum.

Omega-3 merupakan asid lemak yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan baik. Salah satu manfaat yang paling penting dari Omega-3 adalah kesan anti keradangan yang dimilikinya. Banyak penyakit, seperti penyakit jantung dan arthritis, sangat berkaitan dengan proses keradangan. Omega-3 boleh mengurangkan keradangan, sehingga mampu mencegah pelbagai penyakit kronik tersebut.

Meski penyakit-penyakit kronik tersebut paling sering menyerang orang dewasa, bukan bermakna bayi anda tidak memerlukan Omega-3. Omega-3 sangat penting bagi kesihatan anak, bahkan sejak mereka belum lahir (masih berupa janin dalam kandungan). Berikut ini beberapa manfaat Omega-3 bagi anak-anak:

Perkembangan Otak
Beberapa kajian mendapati bahawa makanan bayi yang diperkaya dengan asid lemak Omega-3 iaitu DHA, menunjukkan adanya peningkatan pada koordinasi tangan dan mata, respon dan perhatian terhadap persekitaran, kemampuan bersosialisasi, dan skor ujian kecerdasan.

Kajian juga mendapati bahawa kanak-kanak usia 4 tahun yang terlahir dari ibu yang mengambil suplemen Omega-3 (EPA dan DHA) selama hamil dan bulan pertama menyusukan, mendapatkan skor ujian kecerdasan yang lebih tinggi berbanding dengan anak-anak yang lahir dari ibu yang tidak mengambil makanan tambahan EPA dan DHA.

Turunkan Risiko Asma
Sebuah kajian di tahun 2008 mendapati bahawa anak-anak dan remaja yang lahir dari ibu yang mengambil suplemen Omega-3 semasa hamil ternyata mempunyai risiko mengalami asma yang lebih rendah.

Penunjang Pertumbuhan.
Ada beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ketika formula susu dan makanan bayi ditambah dengan Omega-3, ini dapat menunjang pertumbuhan dan perkembangan otak bayi yang baru dilahirkan.

Cegah Kelahiran Pramatang.
Di tahun 2003, sebuah kajian mendapati bahawa wanita yang memakan telur yang diperkaya dengan Omega-3 ternyata mempunyai risiko lebih kecil melahirkan pra-matang berbanding dengan para wanita yang tidak mengambil telur.

Selain itu, ada beberapa keadaan kesihatan pada anak-anak yang diyakini mampu diatasi dengan pengambilan suplemen Omega-3.

ADHD (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder).
Kajian menunjukkan bahawa suplementasi asid lemak Omega-3, terutama dengan dosis EPA yang lebih tinggi, terbukti berkesan dalam penjagaan kanak-kanak yang mengalami ADHD.

Kanak-kanak yang menderita ADHD umumnya mempunyai tahap Omega-3 dalam tubuhnya yang lebih rendah daripada normal, sehingga makanan tambahan Omega-3 akan membantu dalam hal perbaikan perilaku, penurunan hiperaktiviti, serta peningkatan perhatian kanak-kanak terhadap alam sekitar.

Kemurungan.
Minyak ikan sering digunakan dalam rawatan kemurungan pada orang dewasa, dan ada beberapa kajian serupa yang dilakukan pada anak-anak. Sebuah kajian pada tahun 2006 mendapati bahawa suplementasi minyak ikan mampu mengurangkan gejala kemurungan pada anak usia 6 - 12 tahun secara signifikan.

Diabetes.
Sebuah kajian memerhati anak-anak yang mempunyai risiko tinggi terkena diabetes Jenis 2. Para penyelidik mendapati bahawa mereka yang banyak mengambil Omega-3 dalam pola makannya sehari-hari mengalami penurunan risiko penyakit ini.
Google Translate for Business:Translator Toolkit

Asma.
Omega-3 mampu mengurangkan keradangan di saluran pernafasan. Sebuah kajian terhadap 29 kanak-kanak penghidap asma mendapati bahawa mereka yang mengambil minyak ikan selama 10 bulan mengalami lebih sedikit gejala asma daripada mereka yang tidak mengambil minyak ikan.


Omega-3 merupakan salah satu dari sekian banyak nutrisi penting bagi tumbuh kembang anak. Jadi, sayangi anak-anak anda dengan memberikan nutrisi penting ini dalam jumlah cukup setiap harinya! Jangan lupa lihat juga Sumber Makanan yang Mengandung Omega-3.

Hubungi saya untuk saya bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.
Dapatkan Promosi Ogos ini

Jaminan kami
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran
Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Selayang dan Batu caves . Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun CIMB bank atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli !
Untuk keterangan lanjut boleh berhubung dengan Kak Pisah ditalian bernombor  017-355 9455 melalui aplikasi Call / SMS / WhatsApp.

Norhapisah Asmuni ( Kak Pisah )
Shaklee ID :(ID:1251745)
SMS & Whatsapp: 017-355 9455
Email: Pisah35.ee@gmail.com 

No comments:

Post a comment